Disse sunde chiaboller er både nemme og hurtige at lave, og så smager de bare godt. De består af lutter gode, sunde ingredienser og kan derfor spises både som en sund morgenmadsbolle, en frokostbolle eller som et mættende mellemmåltid.
Morgenmadsboller, frokostboller eller snackboller
Sunde chiaboller hedder sådan, fordi det er boller, vi bager til at spise som enten sunde morgenmadsboller i hverdagen eller som erstatning for rugbrød. De er lynhurtige at lave. En time efter, du er gået i gang, kan du sidde og nyde en lun friskbagt bolle.
Chiabollerne er både fyldige og mættende. De indeholder forskellige grove meltyper udover chiafrø. Der er ingen fedtstoft eller sødestof i, hvilket heller ikke er nødvendigt. I stedet kan man komme smør på bollerne.
Chiafrø
Chiafrø betragtes gerne som superfood, fordi frøene har et højt indhold af planteolier. De indeholder blandt andet de flerumættede omega-3-olier. Omega-3-fedtsyrer er vigtige for os mennesker at få gennem kosten, da vi ikke producerer disse fedtsyrer selv. Derudover indeholder frøene masser af protein, kostfibre, vitaminer, mineraler og antioxidanter.
Vi bager jævnligt disse chiaboller som hverdagsboller, og de holder sig typisk friske i to-tre dage. De er også gode som risteboller, og typisk rister vi dem fra dag to, da de så smager helt nybagte igen.
Opskrift på sunde chiaboller
Opskriften på de lækre grove boller med chiafrø er ganske nem og enkel at følge. Og når du først har bagt bollerne én gang, vil du nærmest kunne huske opskriften i hovedet næste gang.
Er du glad for chiafrø, så kan det være, at du også vil finde inspiration i mine andre opskrifter med chia. Vidste du fx, at du nemt kan lave din egen chiakarse? Karsen smager skønt at komme på disse chiaboller – enten på pålæg eller en god ost.
Her er et udvalg at opskrifter med chia:
Rugbrødssnacks med græskar, chia og chokolade
Sunde chiaboller
Ingredienser
- 6 dl vand
- 50 g gær
- 1 sammenpisket æg
- 2 tsk salt
- 1 dl chiafrø
- 3 dl grahamsmel
- 3 dl groft rugmel
- 3 dl fuldkornsmel
- 3 dl hvedemel
Sådan gør du
- Rør gæren ud i vandet – gerne på en røremaskine.
- Tilsæt det sammenpiskede æg og salt.
- Hæld chiafrø i.
- Tilsæt mel lidt efter lidt og rør dejen godt. Den skal være tyk klistret.
- Form med det samme boller med to skeer, som du sætter på en bageplade beklædt med bagepapir. Dyp evt. skeerne i vand, så dejen ikke klistrer for meget fast. Drys bollerne med chiafrø.
- Lad bollerne hæve i 1/2 time.
- Bag bollerne ved 200 grader varmluft i ca. 15 minutter.
- Lad chiabollerne køle lidt af på en bagerist inden servering.