Tærte er dejlig aftensmad, og denne tærte med karamelliserede rødløg, svampe og ramsløg er en meget smagfuld en af slagsen. Jeg er helt vild med de karamelliserede løg i tærten, som jeg synes gør den ekstra lækker.
En tærte med masser af smag
I denne tærte med karamelliserede rødløg, svampe og ramsløg har jeg brugt bøgehatte, som jeg synes smager helt fantastisk, fordi de har sådan en dejlig nøddeagtig smag. Men du kan i princippet bruge lige præcis de svampe, du ønsker eller har i køleskabet.
Ramsløgene plukker jeg i skoven, men jeg har også nogle i et skyggefuldt hjørne i haven. Ramsløg holder sig godt i en lukket frostpose i køleskabet, hvis du fx har plukket i weekenden. Stiller du dem i vand på køkkenbordet, visner de hurtigt.
Husk i øvrigt altid at være sikker i din sag, når du plukker ramsløg i skoven. Ramsløg kan godt forveksles med liljekonval, da bladenes form ligner hinanden. En god tommelfingerregel er dog, at ramsløg altid vil lugte af hvidløg. Du kan læse mere om ramsløg i fødevarer og forvekslingsmuligheder, når du plukker dem her.
Du kan lave tærten som en ren grøntsagstærte eller du kan tilsætte lidt bacon, som altid giver en god smag i tærter, fordi baconen tilfører den eftertragtede umami-smag. Det gør svampene også, så det er helt op til dig, om du synes, bacon er nødvendig.
Opskrift på tærte med karamelliserede rødløg, svampe og ramsløg
Lige her under er opskriften på den lækre løgtærte med svampe og ramsløg. Tærten er skøn som aftensmad i forårsmånederne, men kan også bruges som en god frokost- eller brunchtærte. Eller til at tage med på madpakken.
Uden for sæson kan tærten også laves, og her kan ramsløgene evt. erstattes af lidt spinat og hvidløg.
Men er du vild med ramsløg, så prøv også lige at tjekke disse skønne opskrifter med ramsløg:
Omelet med ramsløg og bøgehatte
Kryddersalt med løvstikke, mælkebøtteblomster og ramsløgblomster
Tærte med karamelliserede rødløg, svampe og ramsløg
Equipment
- Tærteform
Ingredienser
Tærtedej
- 100 g groft rugmel eller fuldkornsrugmel
- 100 g hvedemel
- 1/2 dl olivenolie
- 1/2 dl græsk yoghurt eller skyr eller lign.
- 1 tsk havsalt
- 1-2 spsk vand
Karameliserede rødløg
- 5 rødløg
- lidt olie eller smør til stegning
- 2 spsk æbleeddike eller balsamico
- 1 spsk sirup
- salt og friskkværnet peber
Svampefyld
- 150 g bøgehatte eller andre svampe
- smør eller olie til stegning
- salt og friskkværnet peber
- 5-6 blade friskhakket ramsløg
Bacon (ikke nødvendigt, men giver en god smag)
- ca. 50-200 g bacontern
Fyld
- 4 æg
- 3 dl creme fraiche
- 1/2 dl fløde
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Tærtedej
- Bland rugmel og hvedemel sammen og rør olie og yoghurt i. Tilsæt salt og saml dejen med en sjat vand. Du kan sagtens røre dejen sammen på en røremaskine eller gøre det i hånden. Rør dog ikke mere end højst nødvendigt.
- Sæt dejen på køl i ca. 1/2 time.
Karamelliserede rødløg
- Pil løgene, skær dem i halve og derefter i skiver.
- Steg dem på en pande i lidt olie, først ved høj varme og derefter på middel. Når løgene begynder at få farve, tilsætter du eddike og sirup, som skal have lov at koge ind sammen med løgene.
- Krydr med salt og friskkværnet peber og tag løgene af varmen, når al væden er væk.
Svampefyld
- Gør bøgehattene klar til stegning ved at nippe bunden af og fjerne alle urenheder.
- Steg dem ved høj varme på en pande, til de begynder at tage farve, og der begynder at dufte af svampe i køkkenet. Krydr med salt og peber.
- Hak ramsløgene fint og kom de hakkede ramsløg hen over svampene samtidig med, at du tager panden af varmen.
Bacon
- Tag bøgehattene af panden og steg derefter baconen ved høj varme, hvis du ønsker bacon i din tærte.
Saml tærten og tærtefyld
- Rul tærtedejen ud, prik den og kom den i en smurt tærteform. Læg bagepapir ovenpå dejen og hæld tørrede bønner, ris eller lignende på. Blindbag tærtebunden ved 175 grader varmluft i 10 minutter.
- Lav fyldet imens: Pisk æg sammen med creme fraiche og evt. lidt fløde, hvis du har det køleskabet. Krydr med salt og peber.
- Når tærtenbunden er forbagt, kommer du først de karamelliserede rødløg i, bøgehatte og bacon og derefter fyldet, som du fordeler godt ud over tærten.
- Bag tærten i ovnen i mindst 45 minutter. Lad den køle af og "sætte sig" i ca. 5 minutter, før den serveres.
Noter
Læs den komplette guide til ramsløg