Denne gryderet med butternut squash, gulerødder og oksekød får den flotteste orange efterårsfarve og smager skønt med enten kartofler, ris eller kogte kerner.
Gryderet med orange græskar
Butternut squash gryderet smager lige præcis sådan som en god gryderet skal smage på en kold og mørk efterårsaften. Varm og cremet og rig på smag. Denne gryderet er ægte comfort food, som giver lyst til at hygge inden døre med stearinlys og hyggeligt selskab.
Gryderetten smager allerbedst, hvis det er koldt og ruskende udenfor, og hvis den serveres med et godt glas krydret rødvin til. Portionen rækker snildt til 2 dage for 4 personer.
Gryderet uden fløde
Denne gryderet laves uden fløde eller kokosmælk eller andre fede produkter, som kan gøre den cremet. I stedet bruger man butternutgræskarret til at jævne gryderetten med. Når græskarstykkerne koger ud, gør de gryderetten tyk og cremet sammen med tomatpuréen. Og det giver en virkelig lækker smag.
Gryderetten indeholder, ud over butternut squash, oksekød, gulerodsstykker og blegselleri, hver især bidrager til den gode fyldige smag. Blegselleri og laurbærblade giver en dejlig smag til den ellers let søde ret, som jo selvfølgelig tager smag af den søde butternut.
Opskrift på butternut squash gryderet
Opskriften på den dejlige orange gryderet finder du lige nedenfor. Du kan følge den slavisk eller også kan du bruge nogle af de grønsager, du har i køleskabet og som trænger til at blive brugt.
Retten kan laves i god tid, ja gerne dagen før. For den smager næsten allerbedst, når den har fået lov til at stå og sætte sig. Men lav gerne til 2 dage under alle omstændigeheder. Det er så dejligt bare at kunne varme retten næste dag uden at skulle kokkerere. Det har vi brug for en gang imellem.
Får du lyst til at lave flere lækre ting med butternut squash og græskar, så find gerne inspiration i mine mange andre græskaropskrifter:
Hokkaidosuppe med chili, ost og serrano
Ovnbagte fyldte butternut squash
Se alle opskrifter med græskar
Butternut squash gryderet
Equipment
- 1 stor gryde eller sautépande med låg til
Ingredienser
- 2 spsk rapsolie
- 500 g oksetykkam, skåret i tern
- 2 store løg
- 500 g gulerødder, skåret i grove stykker
- 1-2 stængler blegselleri, skåret i skiver
- 1 lille håndfuld frisk timian
- 2 laurbærblade
- 2 spsk tomatpuré
- 1,5 spsk hvedemel
- 1 liter oksekødsbouillon
- 2,5 dl ale eller en anden øl
- salt og peber
- ca. 500 g butternut squash, skrællet og skåret i tern
Sådan gør du
- Varm olien op og brun kødet af, evt. ad flere omgange. Kom kødet i en skål og sæt det til side.
- Steg løgene i samme gryde/pande ved medium varme indtil de er bløde.
- Tilsæt gulerodstykker, blegselleri i skiver, timian og laurbærblade og steg videre i et par minutter.
- Kom kødternene tilbage i panden og bland tomatpuré og mel i.
- Hæld bouillon og ale over, krydr med salt og peber og bring gryderetten i kog.
- Sku ned for varmen, så retten blot simrer og lad den stå sådan i ca. en times tid.
- Tilsæt butternutstykker og rør godt rundt i gryden. Lad retten simre i endnu 1/2 times tid, indtil både kød og grøntsager er møre.
- Server med kartoffelmos, ris, brød eller lignende.