Denne kryddersalt med purløgsblomster smager vidunderligt og tager blot et par minutter at lave. Pluk purløgsblomsterne, når de blomstrer på det højeste og kværn dem sammen med salt til en skøn grøn kryddersalt med en stærk smag af purløg.
Grøn kryddersalt
Lav din egen purløgsblomstersalt af blomstrende purløg. når purløgene blomstrer i maj og juni kan du plukke blomsterne og kværne dem sammen med en lækker havsalt eller flagesalt til en yderst lækker og smagfuld kryddersalt.
Man skulle tro, at salt, der kværnes med lilla purløgsblomster, ville blive lyserødt eller lilla, men det gør det ikke. Det får den smukkeste grønne farve med en kraftig duft og smag af purløg.
Hvis du gerne vil have lidt af blomsternes skønhed med i saltet, kan du evt. nippe nogle af de små blomster af hovederne og blande i kryddersaltet til sidst. De små lilla blomster vil tørre sammen med saltet og give det en ekstra indbydende dimension og skabe en god farvemæssig kontrast i saltet. Og så er du i øvrigt aldrig i tvivl om, at det er purløgsblomstersalt, da mange kryddersalte ender med at være grønne.
Om tat lave hjemmelavet kryddersalt
Det er ganske nemt og enkelt at lave sine egne kryddersalte, og i maj, juni og juli plejer jeg at lave et hav af forskellige salte med smag af blomster, krydderurter og krydderier fra haven og naturen. Mange af kryddersaltene får de smukkeste farver, særligt blomstersaltene som fx rosensalt og morgenfruesalt.
Jeg laver altid kryddersalt i min lille minihakker, hvor jeg blander de rensede urter sammen med salt. Herefter kværner jeg det hele et par minutter, til urterne er helt kværnede og salten har fået en smuk farve. Så vender jeg kryddersaltet ud på et stykke bagepapir og breder det ud i et tyndt lag. Herefter tørrer det på køkkenbordet et par dage, før jeg fylder det på glas.
Inden jeg sætter låg på glasset lader jeg det gerne stå et par dage, så jeg er sikker på, at saltet er helt gennemtørt. Og så kan jeg ellers fylde det i små saltkar til bordet.
Man kan dog også gemme sit fugtige kryddersalt på køl. Her vil det ofte bevare smagen langt bedre, fordi krydderurterne holdes friske og kølige. man kan evt. gemme noget af kryddersaltet på køl og bruge det direkte i madlavningen, mens man kan tørre en anden del og stille det på spisebordet.
Opskrift på purløgsblomstersalt
Opskriften på, hvordan du laver kryddersaltet finder du lige neden for. Pluk gerne de friske blomsterhoveder, inden de små blomster på hovedet begynder at visne. Hvis de allerede er visnet lidt i midten, kan du sagtens bruge blomsterne rundt om. Og du kan i princippet også bruge de tørre blomster – de afgiver blot ikke lige så meget smag eller farve.
Får du lyst till at lave flere lækre ting med purløgsblomster, så find gerne inspiration i de mange andre opskrifter:
Kryddersmør med purløgsblomster
Se alle opskrifter med purløgsblomster
Purløgsblomstersalt
Equipment
- 1 minihakker
Ingredienser
- 200 g groft havsalt, flagesalt eller lignende
- ca. 6-8 purløgsblomsterhoveder
Sådan gør du
- Klip eller nip alle de små blomster af blomsterhovederne.
- Fyld salt og de lilla blomster i en lille minihakker. Hold gerne nogle af de små blomster tilbage til at blande i saltet til sidst.
- Blend/kværn salt og blomster sammen, indtil du har en smuk grøn kryddersalt.
- Bred kryddersaltet ud på et stykke bagepapir i et tynd lag og bland de sidste purløgsblomster i.
- Lad kryddersaltet tørre på køkkenbordet i et par dage og hæld det på glas, når det er gennemtørt. Alternativt kan du fylde det fugtige salt direkte på glas, når du er færdig med at kværne og opbevare det på køl.