Risalamande skal være hjemmelavet og let og luftig og serveres med en god kirsebærsauce – gerne en hjemmelavet. Her får du opskriften på risalamande med en udførlig fremgangsmåde til at få lavet årstidens bedste og vigtigste dessert.
Desserten over alle desserter
Risalamande med hjemmelavet kirsebærsauce skal der selvfølgelig – både mortensaften og juleaften. Og så skal der helst være lidt rester til dagen derpå. Her viger vi bestemt ikke fra traditionerne. Og vi glæder os, for vi får jo kun risalamande de to gange om året.
Den store dag for risalamande for os er faktisk juledag, som er vores årlige nattøjsdag, hvor vi INGEN aftaler sætter i kalenderen. Dagen bruger vi på at hygge med vores børn. Vi laver en stor julebrunch med alverdens hjemmelavede lækkerier og friskbagt brød, og lever af snolder, konfekt, chokolade og småkager (denne dag må vi nemlig gå fuldstændig grassat) indtil om eftermiddagen, hvor vi skal have resterne af risalamanden fra juleaften. Og det er her, vi virkelig nyder den. Det er her, vi ikke er propmætte og alt for spændte til at spise, og her, risalamanden smager helt eminent.
Server med en hjemmelavet kirsebærsauce til
Vi går meget op i at lave risalamanden på en helt bestemt måde, så den hverken bliver “lang”, tung eller klumpet og med den rette balance mellem risengrød og flødeskum, sukker og vanilje.
Derudover laver vi altid selv vores egen kirsebærsauce. Det er impelthen så nemt og tøj, hvor er det bare meget mere lækkert at spise sin egn hjemmelavede kirsebærsauce i stedet for den fra supermarkedet. Til mortensaften laver vi ofte en tranebærsauce i stedet for kirsebærsauce, for så bliver desserten ikke helt den samme. Og kirsebærsaucen er selvfølgelig reserveret til julen.
Opskrift på risalamande
Opskriften på risalamande er en stor portion, hvor der er nok til 12-15 personer eller til to dage (hvis der skal spises rester næste dag). Du kan nemt halvere portionen, hvis du kun vil lave til 4-6 personer.
Risalamanden laver vi altid på økologisk sødmælk og fløde, økologiske risengryn, rørsukker og en god vanillestang. Så bliver den bedst!
Har du i øvrigt set alle mine andre opskrifter til en god hjemmelavet julemiddag? Her er et lille udpluk:
Hjemmelavet rødkål med julekrydderier
Se alle opskrifter til julemiddagen
Risalamande
Ingredienser
- 1 god stang vanilje
- 2,5 dl vand
- 2,5 dl risengryn
- 1 liter sødmælk
- 6-8 spsk rørsukker
- 1 liter piskefløde
- ca. 150 g mandelsplitter
- 1 hel smuttet mandel
Servering
Sådan gør du
- Hæld vandet i en stor gryde og bring det i kog. Hæld risengrynene i og lad dem koge i vandet et par minutter, mens du rører godt. Skru en lille smule ned for varmen, så den ikke står på fuld skrue. Fx starter jeg på 9, indtil vandet koger og skruer så ned på 7-8.
- Hæld nu mælken i lidt efter lidt, mens du stadig rører i grøden. Hæld således, at grøden aldrig rigtig går helt ud af kog, men fortsat er varm og hele tiden kommer i kog få sekunder efter, du har tilføjet mere mælk. Når du har hældt al mælken i, sørger du for, at grøden koger og skruer så langt ned, du kan. Jeg sætter kogepladen på ca. 3-4. Tag grydesken ud af grøden og læg et låg på.
- Flæk vaniljestangen på langs (skær den evt. over i to halve) og skrab vaniljekornene ud. Læg både vaniljekorn og de nu tomme stænger i risengrøden og lad dem koge med.
- Rør i grøden med jævne mellemrum og skru længere ned efterhånden, som grøden tykner.
- Når grynene er kogt helt igennem og grøden har en lind og lækker konsistens, er risengrøden færdig. Det tager ca. 45 minutter, fra du begynder. Det er vigtigt, at grøden hverken er for våd eller for tør, så hold godt øje med den til sidst, så du får den af blusset i rette tid.
- Hæld grøden op i et stort fad og drys rørsukker ud over. Jeg rører det ind i grøden og hælder tilsidst et tyndt lag ud over, så grøden ikke danner skind. Sørg for at smage på den, så du sikrer dig, at den har den rette sødme efter din smag. Du kan evt. også tilsætte ekstra vaniljesukker her, hvis du synes, den ikke smager nok af vanilje. Når den har stået på køkkenbordet i 5-10 minutter, sættes den i køleskabet med låg på indtil lige før julemiddagen.
- Mens risengrøden står på køl, smutter du mandler ved først at koge dem et par minutter i en lille gryde med vand. Så er skallen lige til at smutte af. Hak dem fint på langs, men husk at gemme en hel mandel til mandelgaven.
- Pisk nu fløden stiv. Den må endelig ikke blive pisket for meget, men skal være lind og let og samtidig ikke alt for flydende.
- Tag risengrøden ud af køleskabet og rør rundt i den kolde grød, så den ikke er så kompakt. Læg nu klatter af grøden i fløden enten med en ske eller med et piskeris, som du “slår” risene ud af på kanten af skålen. På den måde undgår du store risengrødsklumper i risalamanden.
- Rør forsigtigt risene rundt i fløden med en stor dejskraber, indtil fløden er “mættet” og risalamanden har den rette konsistens. Drys mandelsplitter over og vend med rundt.
- Hæld risalamanden i en stor skål og læg mandlen i midten af skålen. Drys mandelsplitter på toppen som pynt. Stil på køl indtil servering og server med hjemmelavet kirsebærsauce eller tranebærsauce.