Det er meget nemt at lave sin egen hybensalt, som smager skønt og er virkelig flot. Saltet pynter smukt både på bord og mad og er herligt at kunne servere til et måltid. Prøv bare at drysse lidt på en æggemad, og den forandrer sig fuldstændigt.
Smuk orange kryddersalt
Hybensalt skal laves i sensommeren, og det tager nærmest ingen tid, så det er bare om at komme ud og samle hyben – de er overalt. Ja, jeg vil sige, at det nærmest et must, hvis man, som jeg, er glad for at lave tingene selv.
Hybensalt laves af tørrede eller semi-tørrede hyben. Laver du saltet af tørrede hyben, kan du lave det færdigt med det samme, og laver du det af semi-tørrede, skal saltet enten stå og tørre efterfølgende eller også skal du opbevare det i et lukket glas i køleskabet og bruge det som fugtig salt. Holdbarheden er dog ikke lige så lang, som hvis du tørrer saltet helt.
Hyben tager tid om at tørre. Semi-tørrede hyben tager ca. 4-5 timer og helt tørrede hyben tager selvfølgelig en del længere tid.
Hvorfor skal du lave hybensalt?
Hyben er som bekendt fulde af vitaminer og især C-vitamin. Ofte forsvinder en del af disse vitaminer, når man koger hyben, og derfor er netop tørrede hyben er en rigtig god kilde til vitaminer. Laver du kryddersalt med tørrede hyben, vil saltet indeholde omtrent lige så meget C-vitamin, som der er i ca. 20-30 appelsiner.
Lav saltet, fordi det er sundt, smager godt og er smukt at komme på maden.
Opskrift på hybensalt
Neden for finder du opskriften på, hvordan du laver din egen kryddersalt med hyben. Du kan selvfølgelig tilføje alt muligt andet, som du synes er godt, fx krydderurter eller revet citronsalt, og dermed lave din helt egen unikke kryddersalt.
Her kan du se, hvordan du tørrer dine hyben:
Prøv også at lave hybeneddike selv af dine semitørrede hyben, det er lynhurtigt og meget lækkert. Og får du lyst til at lave flere lækre ting med hyben, så find gerne inspiration i mine mange andre hybenopskrifter:
Hybensalt
Ingredienser
- 100 g havsalt
- ca. 60-80 g tørrede eller semitørrede hyben
Sådan gør du
- Kom de tørrede hyben i en lille minihakker eller en foodprocessor sammen med havsalt og kør, til saltet beliver helt orange. De tørrede hyben skal helst kvæernes så meget som muligt.
- Hvis du har brugt semitørrede hyben: Så bred saltet ud på et stykke bagepapir eller i et fad og stil kryddersaltet til tørre et lunt og tørt sted eller stil det ud i solen. Saltet vil først trække den sidste væde ud af hybene, og derefter vil det tørre. Efter en dage eller to kan du kværne det en tur mere, så du får eventuelle klumper skabt af væden i hybene væk. Fyld på saltkar. Du kan også fylde saltet på glas med låg, mens det er fugtigt og opbevare det i køleskabet – holdbarheden vil dog ikke være så lang.
- Hvis du har brugt tørrede hyben: Så kan du fylde kryddersaltet i et saltkar med det samme. Undlad at sætte låg på, indtil du er helt sikker på, at det er gennemtørt – ellers vil det mugne.