Lav en dejligt mættende morgenmad! Morgengrød med æblemos og granola rummer det hele: varm og smagfuld grød, syrlig-sød og frisk æblemos og knasende sprød og lidt sød og krydret kanelgranola. En perfekt morgenmad, hvor du kan lave det meste i forvejen.
Morgenmad i variation er godt og gør hverdagen knap så ensformet. Jeg varierer gerne mellem forskellige sunde morgenmadsretter i løbet af ugen, og om søndagen får vi så en lidt mere usund morgenmad (men ikke nødvendigvis mere lækker end de sunde).
Morgenmad handler også om tid – i hvert fald i hverdagen, hvor der ofte er sparsom tid til de helt store morgenmadskreationer. Derfor er det også godt, hvis man kan lave det meste i forvejen. Det gør det simpelthen nemmere at få indtaget en god, sund og mættende morgenmad.
Morgengrød med æblemos og granola hører til blandt min favoritmorgenmad, og jeg laver gerne grød en gang eller to om ugen. Jeg laver som regel grøden på hjemmelavet mandelmælk (som smager virkelig godt), men den kan laves på hvilken som helst slags mælk, du foretrækker at drikke.
En stor undersøgelse viser i øvrigt, at spiser du en skål havregrød hver morgen, kan det beskytte dig mod hjertesygdomme og være nøglen til et langt og sundt liv. Man kan også komme grøden i sine boller og lave lækre, saftige grødboller.
Rød æblemos
Æblemosen er det nemmeste i verden at lave selv. Æblemos er jo især godt, hvis man kan lave det af egne æbler fra haven – og ellers kan man købe sig til fremragende danske æbler i supermarkedet. Og når man ikke kan, så lad være med at lave æblemos i denne periode. Min æblemos på billederne er rød, fordi jeg har lavet den på knaldrøde Red Love-æbler – en æblesort, hvor æblerne også har rødt frugtkød (et fantastisk æble).
Opskrift på morgengrød med æblemos og granola
Morgenmadsretten består af flere dele hjemmelavet: mandelmælk, æblemos, tørrede æbletern, granola og grød. Du kan lave hele molevitten selv eller du kan lave dele af den. Se opskriften som inspiration til en god, sund og nærende morgenmad af hjemmelavede lækkerier, som du ved, hvad indeholder.
For at lave morgengrøden nøjagtig efter opskriften nedenfor, skal du først lave din egen mandelmælk og granola. Du kan lave hvilken som helst granola, men kanelgranola med tørrede æbletern passer særligt godt til denne morgengrød.
Se opskriften på hjemmelavet mandelmælk
Se opskriften på kanelgranola med tørrede æbletern
Jeg har altid flere forskellige slags granola stående, fordi alle i familien spiser masser af det både oven på havregryn med mælk, på græsk yoghurt med bær eller i små eftermiddagsdesserter med frugt og yoghurt. Har du lyst til at lave andre lækre granola’er, så tjek gerne disse ud:
Granola med abrikoser og chokolade
Speltgranola med valnødder og havtorn
Granola med hasselnødder, tranebær og mørk chokolade
Granola med mandler, quinoa og hindbær – sprød og hjemmelavet
Morgengrød med æblemos og granola
Ingredienser
Æblemos
- 2-3 æbler
- 1 tsk vaniljesukker eller kornene fra et stykke vaniljestang
- 1 lille sjat vand
Morgengrød
- 1/2 dl havregryn
- 1/2 dl ruggryn
- ca. 1 dl vand
- ca. 1 dl mandelmælk eller lignende
- et lille nip fint salt
Pynt
- friske blåbær
Sådan gør du
Æblemos
- Skræl æblerne og fjern kernehusene. Skær æblerne i mindre tern og kom dem i en lille gryde med en sjat vand og evt. 1 tsk vaniljesukker eller et stykke vaniljestang med kornene skrabet ud.
- Kog æblerne ved svag varme med låg på, til de er kogt helt møre. Rør i dem en gang i mellem og sikr dig, at æblemosen ikke bliver for tør. Der kan være forskel på æbler og nogle væder mindre end andre. Tilføj da lidt mere vand.
- Opbevar æblemosen på køl, til du skal bruge den. Du kan også hælde den varme mos på grøden.
Morgengrød
- Hæld havregryn ruggryn i en lille gryde og tilsæt vand, så det lige knap dækker grynene.
- Kog blandingen under omrøring i 2-3 minutter og tilsæt mandelmælk lidt efter lidt, til grøden har en god konsistens. Smag morgengrøden til med lidt salt.
- Top den lune grød med æblemos og granola og evt. nogle friske blåbær.