Dette er en utrolig lækker cremet marmelade med tranebær og ribs. Marmeladen får den smukkeste julerøde farve og er perfekt at sætte på bordet til en julebrunch eller til æbleskiver eller til at bruge i julebag.
Julerød marmelade
Cremet tranebærmarmelade med ribs er en hurtiglavet julerød marmelade. Den har den skønneste syrligt-søde smag af røde bær og en lækker cremet konsistens, der er perfekt til december måneds julebag.
Når julen nærmer sig, er det tid til at omfavne de sæsonbetonede smage. En af november og decembers lækreste og smukkeste råvarer er tranebær. Og den syrlige og livlige smag af tranebær kommer fuldt ud til sin ret i denne cremede tranebærmarmelade med et hint af ribs. En marmelade med en virkelig intens rød farve.
Den cremede konsistens gør marmeladen perfekt at smøre på friskbagte scones, pandekager eller bruge som en sød topping til ostebordet. Kombinationen af tranebær og ribs skaber en smagsoplevelse, der balancerer det friske, det syrlige og det søde på en uimodståelig måde.
Julens superfood
Man kan godt kalde tranebær for julens superfood, for tranebær er mere end blot en smagsoplevelse. Bærrene er også en ernæringsmæssig gave. De er rige på antioxidanter E-vitamin og C-vitamin. Begge vitaminer styrker også vores immunforsvar og er effektive antioxidanter. C-vitamin hjælper bl.a. med at opbygge og vedligeholde vores skelet, muskler, slimhinder og hud. Derudover indeholder bærrene gavnlige mineraler som calcium og magnesium.
Tranebær tilfører således ikke kun en sprød syrlighed til din mad, men de giver også et sundhedsboost, der passer perfekt til vintermånederne.
Derudover er tranebær utrolig lette at lave marmelade af, da de indeholder meget pektin. Pektin gør, at marmeladen nemt gelerer. Derfor er det ikke nødvendigt at bruge geleringsmiddel til marmeladen, men du kan blot lade den stå og koge sig tyk og fast af sig selv. Men vær opmærksom, for den kan nemt tykne for meget.
Opskrift på cremet tranebærmarmelade med ribs
Den cremede marmelade kan laves på næsten ingen tid. Brug friske tranebær og frosne ribs. Har du ikke ribs i fryseren, kan du erstatte med et andet rødt bær, fx hindbær. Men ribs er nu med til at give marmeladen den der meget intense røde farve og den cremede lækkerhed, når den bliver blendet.
Det er selvfølgelig helt op til dig, om du vil blende marmeladen, og det kommer selvfølgelig også an på, hvordan den skal anvendes efterfølgende. En cremet marmelade smager nemlig skønt til mange ting. Skal du fx bruge den som fyld i linzer cookies, er den helt perfekt.
Den cremede marmelade smager også virkelig skønt til snefnug, æbleskiver eller små pandekager. som smørelse på hjemmebagte scones eller i en lagkage.
Får du lyst til at lave flere lækre ting med tranebær, så find gerne inspiration i mine mange andre tranebæropskrifter:
Hjemmelavet tranebærsauce til risalamanden
Se alle opskrifter med tranebær
Cremet tranebærmarmelade med ribs
Equipment
- 1 Sylteglas
Ingredienser
- 100 g friske tranebær
- 100 g frosne ribs
- 2 spsk friskpresset appelsinsaft
- 100-125 g sukker
Sådan gør du
- Skyl tranebærrene og kom dem i en lille gryde sammen med ribs, friskpresset appelsinsaft og 100 g sukker. Bring langsomt gryden i kog.
- Lad marmeladen småkoge i ca. 7-12 minutter, indtil tranebærrene er "poppede" og marmeladen begynder at tykne.
- Smag gerne på marmeladen og tilsæt evt. mere sukker, hvis den er for syrlig.
- Tag marmeladen af varmen og kør en stavblender igennem, så den bliver cremet.
- Hæld den cremede marmelade på et rent og skoldet sylteglas, evt. også skyllet i alkohol eller atamon.
- Sæt låg på og opbevar på køl.