Grøn tomatrelish er en af de skønne lækkerier, du kan lave af dine grønne tomater fra drivhuset. Relishen er nem at lave og smager virkelig skønt til efterårets og vinterens tungere retter og giver samtidig et nostalgisk minde om sommeren, der gik.
Grønne tomater på glas
Hvis du også altid står med en masse grønne tomater i dit drivhus, når sæsonen er ved at være slut, så brug dem endelig til at lave en dejlig relish, som du kan spise henover vinteren. Udover at lave syltede grønne tomater, er det virkelig en fornøjelig, nem og meget smagfuld måde at udnytte den sene drivhushøst på.
Grøn tomatrelish smager enormt dejligt sammen med gryderetter og ris, til et stykke stegt kød, i sandwich og lignende. Derudover kan du også servere relishen til et tapasbord eller et oste-pølsebord.
Sørg gerne for at gemme relishen i flere små glas i stedet for ét stort, så du hele tiden har et nyt glas at tage frem i løbet af vinteren, og så relishen holder sig. Den er i øvrigt også perfekt at medbringe som værtsgave, hvis du er inviteret på middag et sted. Pak glasset fint og hyggeligt ind, og så er jeg sikker på, at du har en glad modtager.
Opskrift på grøn tomatrelish
Herunder finder du opskriften på den krydrede relish af grønne tomater. Hvis du har mange grønne tomater, er der intet i vejen for, at du laver en dobbeltportion. Omvendt kan du jo også lave en halv portion, hvis du lige vil se, om det er noget for dig først.
Har du masser af tomater i drivhuset, som du skal have brugt eller gemt til vinteren, så vil jeg anbefale dig at kigge nærmere på disse opskrifter, som måske kan inspirere dig:
Hjemmelavet tomatsauce af tomaterne i drivhuset
Grøn tomatrelish
Equipment
- 1 stort sylteglas eller 2-3 små
Ingredienser
- 600 g grønne tomater
- 2 rødløg
- 120 g sukker
- 1 stjerneanis
- 5-6 fennikelfrø
- 1 spsk revet ingefær
- 1/2 rød frisk chili
- salt
- 2 dl lys eddike, fx en hvidvinseddike
- friskkværnet peber
- atamon
Sådan gør du
- Skær tomaterne i mindre tern og hak rødløgene fint. Stil begge dele til side.
- Kom sukkeret i en gryde og varm det op, indtil det karamelliserer. det skal være fint og gyldent. Undgå at røre i sukkeret inden det er smeltet.
- Hæld de fintsnittede løg i det karamelliserede sukker og tilsæt friske og tørrede krydderier og lidt salt, så løgene afgiver væske. På denne måde branker sukkeret ikke.
- Når løgene er bløde og gennemsigtige, tilsættes eddike, tomattern og lidt peber.
- Lad relishen stå og simre ved svag varme i ca. 20-25 minutter, indtil den bliver tæt og kompot-agtig. Smag den til og juster evt. syre-sukker-forholdet vil at tilsætte mere sukker eller eddike.
- Hæld relishen på skollede og atamonskyllede sylteglads og opbevar mørkt og køligt.