Kransekage skal der til, når vi skyder det nye år ind – det hører sig til – men kransekage smager godt året rundt. Her får du den nemme opskrift på kransekagestykker, som du selv kan bage til nytår, til fest eller bare fordi.
Bag kransekage selv
Det er nemt at bage kransekage selv og et dejligt hyggeprojekt lige op til nytår, hvor man samtidigt kan få brugt det sidste marcipan fra jul (hvis der ellers er noget til overs). Kransekage kan sagtens bages en dag eller to i forvejen, men du kan også bage kransekagestykkerne i god tid inden, du skal bruge dem og fryse dem ned.
Prøv endelig også at komme fyld i kransekagestykkerne. Du kan fx komme en stribe nougat i, eller hakket chokolade. Det smager også godt at komme lidt revet appelsinskal i eller måske lidt pistaciemarcipan i midten. Prøv dig gerne frem og lav evn. nogle forskellige stykker.
Vil du have nougat i midten er det i øvrigt en god idé at lægge den i køleskabet først, så den er helt kold, når du skal skære små stave af til at komme i.
Du kan selvfølgelig pynte kransekagestykkerne med hvid glasur lavet på æggehvide, men du kan også “nøjes” med at drysse med hakkede pistacienødder eller blot lave en fordybning i midten til nougaten og lade den være pynten på kransekagen.
Opskrift på kransekage
Her under får du den nemme opskrift på de fine kransekagestykker. Kransekage serveres traditionelt med champagne nytårsaften, hvilket jo bare er dødlækkert.
Men prøv også at servere kransekage med en god hjemmelavet likør til. Her er nogle opskrifter på hjemmelavede likører, som måske kan inspirere dig:
Appelsinlikør – opskrift på hjemmelavet likør med appelsin
Lav din egen limoncello – opskrift på italiensk citronlikør
Kransekage
Ingredienser
- 500 g marcipan
- 1 dl æggehvide (100 g)
- 200 g sukker
Glasur
- 100 g flormelis
- ca. 25 g æggehvide
Sådan gør du
- Hæld æggehviden ud i en skål og kom sukkeret i. Lad det stå og trække, så sukkeret opløser sig i æggehviden – ca. 1/2-1 time. På denne måde bliver dejen blødere og nemmere at arbejde med.
- Rør marcipanen ud i en røremaskine eller med håndmikser.
- Tilsæt æggehvider med sukker lidt ad gangen, til dejen er fin, blød og ensartet. Den skal være lidt klistret, men ikke så meget, at du ikke kan forme stykkerne af den.
- Kom dejen i en sprøjtepose med en stor tyl og sprøjt ca. 10 cm lange stænger på en bageplade beklædt med bagepapir. Læg evt. fyld på og sprøjt én gang til ovenpå.
- Klem kransekagestykkerne i toppen, så de får den klassiske spidse form – kom evt. lidt koldt vand på fingrene, hvis dejen klistrer meget.
- Bag kransekagerne ved 200 grader varmluft i ca. 10 minutter. Hvis din ovn varmer ujævnt (hvilket mange ovne gør), så vend gerne pladerne efter 5 minutter.
- Lad kransekagestykkerne køle af på bagepladen.
Glasur
- Pisk en tyk glasur af æggehvide og flormelis med en håndmikser. Det er vigtigt, at glasuren er helt tyk ellers vil den flyde ud på kagerne.
- Kom glasuren i en lille hjemmelavet sprøjtepose af bagepapir (formes som et kræmmerhus) eller en rigtig sprøjtpose med en meget lille tyl.
- Sprøjt glasuren på kagerne frem og tilbage fra siden med ca. 1 centimeters afstand fra kagerne, så glasuren falder fint ned og lægger sig pænt på kransekagestykkerne.