Kvædemarmelade med vanilje smager fantastisk og kan spises på brød og boller, sammen med ost eller til pandekager, vafler og æbleskiver. Marmeladen har en helt særlig aromatisk smag og en smuk gylden farve.
En gammel frugt
Kvædemarmelade med vanilje er en fantastisk lækker og smagfuld marmelade med en helt særlig og unik smag, som hører efteråret og vinteren til.
Kvæden er en gammel frugt, som man har kendt til siden oldtiden. I et varmere klima kan man spise frugten friskplukket fra træet, men her i de nordligere egne, hvor klimaet er noget koldere, er kvæderne for sure og beske til at spises friske. Til gengæld er der et hav af dejlige ting, man kan lave med kvæderne, så det gør ikke så meget.
Det er en fornøjelse at se, hvordan kvæderne skifter farve under kogningen – de skifter fra helt hvidgule til orange for til sidst at blive mere og mere røde. Det er et smukt syn. Og laver man kvædegelé, bliver den også helt rød.
Når de skæres op, bliver de lynhurtigt brune i frugtkødet, lige som pærer og æbler, og derfor skal man arbejde lidt friskt med kvæderne, for den brune farve kan godt hænge ved i det færdige produkt.
Opskrift på kvædemarmelade med vanilje
Neden for finder du opskriften på den dejlige marmelade lavet af kvæder. Der findes flere forskellige sorter af kvæder, og måske er det ikke de samme kvæder, du har i din have. Det gør ikke så meget.
Smag altid marmeladen til, så du sikrer dig, at den har den helt rigtige sødme og balance mellem det sødlige og det syrlige.
Og har du masser af kvæder, som du skal omsætte til lækkerier i køkkenet, så sørg også for at tjekke mine andre kvædeopskrifter. Her er et lille udpluk:
Kvædelikør med roser og krydderier
Kvædeflæsk – smagfuld julekonfekt
Kvædemarmelade med vanilje
Ingredienser
- 1 kg modne kvæder
- 5 dl vand
- 400 g sukker
- 1 stang vanilje
- atamon til skylning af glas
Sådan gør du
- Skyl kvæderne og grub dem fine og glatte, så alle dunene kommer af.
- Skær dem i grove stykker og kom dem i en gryde med vand. Det er vigtigt, at der er skæl og kerner med også, da det er her, der er den største koncentration af pektin.
- Kog kvæderne i vandet i ca. 45 minutter, indtil de er kogt helt møre. Stik evt. i dem med en gaffel eller en strikkepind for at tjekke.
- Mos nu kvæderne gennem et dørslag (en sigte bliver lidt for finmasket, men der må selvfølgelig ikke være for store huller i dørslaget). Det er et lidt hårdt arbejde, men tænk på, at du til gengæld har sluppet for at skælle og ordne kvæderne.
- Bland kvædemosen sammen med sukker i en gryde. Flæk en vaniljestang og skrab kornene ud – og tilsæt både vaniljestang og -korn.
- Kog mosen igennem i små 5 minutter og tilsæt evt. mere sukker, hvis du synes, den er for syrlig.
- Hæld kvædemarmeladen på helt rene atamonskyllede glas og luk glassene til.