Det er næsten ikke til at stå for sådan en fin lyserød hyldeblomstsalt. Det er en kryddersalt, som er helt enkel, nem og hurtig at lave. Den kan bruges i alle sommerens salte retter, som drys på grillet kød og fisk og meget mere.
Lyserøde blomster
For at lave en lyserød hyldeblomstsalt kræver det, at du har adgang til en rød hyld, som giver de fine sartrosa blomster, der er brugt i saltet.
Har du ikke sådan en rød hyld og har du have, så kan jeg kun anbefale dig at anskaffe dig en. Den er fantastisk smuk i sig selv med de røde blade og de lyserøde blomster. Og den vokser sig hurtigt stor og fin. Men udover, at træet er skønt at se på, kan du bruge blomsterne til at pynte din mad og fx drysse de friske blomster ud over en salat eller pandekager. Du kan lave lyserød hyldeblomstsaft eller bruge blomsterne til lyserød hyldeblomstsalt.
Du kan også tørre de fine lyserøde blomster og bruge dem i skønne hjemmelavede teblandinger. Eller til at pynte kager og desserter med, når hyldeblomsterne ikke længere er i sæson. Hyldeblomster er fine at tørre og gemme, og man kan rent faktisk bevare farven på dem.
Rød hyld
En rød hyld kaldes også en rødbladet hyld eller en rødfliget hyld, og der findes forskellige sorter. De sartrosarøde blomster blomstrer fra maj i store klaser, mens hylden får mørke purpurrøde bær omkring slutningen af august og starten af september. Hyldebærrene kan bruges på samme måde som hyldebær fra almindelig hyld.
Efterårsløvet på rødbladet hyld er bronzefarvet og utrolig smukt. Og i det hele taget er den røde hyld smuk at skabe kontrast i haven med.
Opskrift på lyserød hyldeblomstsalt
Man kan næsten ikke kalde det en opskrift, for det er så utrolig nemt at lave hyldeblomstsalt. Alligevel har jeg opskriften med, for jeg er selv så begejstret for at lave denne fine salt, at jeg må dele den med dig, der læser med her.
Saltet bliver fint lyserødt, når det lige er kværnet. Efterfølgende vil det blive en smule mørkere, ja faktisk lidt mere bronzefarvet. Som med alt andet kryddersalt vil farven efterhånden falme, så spis gerne saltet i den første tid, efter du har lavet det. Det kan dog sagtens spises resten af året – også selv om farven er falmet.
Får du lyst til at lave flere lækre ting med hyldeblomster, så tjek gerne mine mange andre opskrifter med disse vidunderlige smagfulde blomster. Prøv fx:
Panna cotta med hyldeblomstgelé og fennikelsmag
Se alle opskrifter med hyldeblomster
Lyserød hyldeblomstsalt
Equipment
- 1 minihakker
Ingredienser
- ca. 2 store skærme lyserøde hyldeblomster
- ca. 1 dl flagesalt eller an anden god salt
Sådan gør du
- Pil alle blomsterne af hyldeblomstskærmene og få så lidt af stænglerne med som muligt, da de har en bitter smag.
- Kom flagesalt og hyldeblomster i en minihakker og kør blandingen, indtil hyldeblomsterne er kværnet godt ind i saltet.
- Lad saltet tørre på et stykke bagepapir ved stuetemperatur i et par dage til det er helt tørt og hæld det derefter på glas. Alternativt kan saltet kommes i et glas med låg med det samme og opbevares som en fugtig salt i køleskabet.