Lav den lækreste marcipankonfekt med en skøn chokoladeganache med rosmarin- og mandarinsmag. Konfekten overtrækkes med mørk chokolade og er perfekt smagfuld julekonfekt.
Rosmarin- og mandaringanache
Marcipankonfekt med ganache er konfektstykker med en rigtig jule smag af mandarin, chokolade og marcipan tilsat et strejf af rosmarin, der lige gør konfekten ekstra lækker i smagen. Rosmarin og chokolade står nemlig utroligt godt sammen.
Noget af det, som vi elsker allermest ved julemåneden, er at gå i køkkenet og lege og eksperimentere med chokolade, marcipankonfekt, ganache og småkager – hele familien. Det er nærmest blevet en tradition, men det betyder ikke, at vi nødvendigvis alle sammen står oven i hinanden. Vi eksperimenterer hver for sig eller et par stykker sammen og gerne over flere dage. Den ene idé har det med at avle den næste.
Rosmarin er en af de krydderurter, som vi i december stadig kan plukke i krukkerne på terrassen, derfor er det helt oplagt at bruge den velduftende krydderurt i konfektproduktionen. Der skal så meget af haven ind i køkkenet som muligt!
Opskrift på marcipankonfekt med ganache
Opskriften på konfekten er sjov og måske også en lille smule udfordrende, fordi det tager tid at lave god konfekt. Men det er noget så hyggeligt at stå med.
Planlæg det eventuelt sådan, at du laver ganache dagen eller aftenen før, du har tænkt dig at lave konfekten, så gamachen kan trække i køleskabet natten over. På denne måde sikrer du dig, at gamachen er helt kold, når du skal arbejde med den, og så er det nemt at lave de lækre konfektstykker.
Om du vælger at overtrække konfektstykkerne i tempereret chokolade eller nøjes med at smelte chokolade i et vandbad, vil jeg lade være op til dig.
Får du lyst til at lave mere julet konfekt og knas, så find gerne inspiration i nogle af mine mange andre opskrifter.
Hjemmelavede snebolde med limoncello og citron
Se alle opskrifter på juleknas & konfekt
Marcipankonfekt med ganache med rosmarin
Equipment
- 1 form, ca. 20 x 10 cm
Ingredienser
Ganache
- 10 g glucose
- 100 g fløde
- 1 kvist frisk rosmarin
- 1/4-1/2 øko-mandarin, revet skal af
- 75 g finthakket mørk chokolade
Konfektstykker
- 150-200 g marcipan
- ganache
- ca. 200 g mørk chokolade
- evt. guldflager eller guldstøv
Sådan gør du
Ganache
- Vej glucose og fløde af en en lille kasserolle og stil den på komfuret ved svag varme. Varm langsomt op, til glucosen er smeltet, men lad ikke fløden komme i kog.
- Lige inden fløden når kogepunktet, tager du den af varmen og river mandarinskal i. Brug endelig ikke for meget, da mandarinen let kommer til at overdøve magen af rosmarin. Så lægger du den friske rosmarinkvist i og lader fløden stå og trække en halv times tid, så den kan tage smag af rosmarinen.
- Efter en halv time varmer du fløden op igen og tager den af lige før, den når kogepunktet.
- Hæld fløden over den finthakkede chokolade i en mindre skål, mens du pisker i chokoladen med en ske eller et lille bitte piskeris.
- Skulle det ske, at al chokolade ikke vil smelte (hvis du fx ikke har hakket den fint nok), så fortvivl ikke – sæt blot skålen i mikroovnen i 10-15 sekunder og pisk godt.
- Sæt din ganache på køl i minimum et par timer og gerne natten over.
Saml konfektstykkerne
- Når din ganache er blevet stiv, finder du en mindre rektangulær form, ca. 10 x 20, og trykker marcipanen ned, så den dækker bunden, ca. en god halv centimeter eller hvor tyk, du nu synes, den skal være.
- Smør din ganache henover og stil formen i fryseren i ca. 15 minutter, hvorefter du skærer konfekten ud i stykker. Du burde kunne få et flot snit, efter den har været i fryseren.
- Hak den mørke chokolade og smelt den i et vandbad. Pas på chokoladen ikke bliver for varm, så mister den knækket. Du kan også temperere chokoladen, hvis du vil være sikker på at få en blank chokolade med knæk.
- Overtræk herefter marcipanstykkerne med den smeltede chokolade og drys med guldsflager eller hvad du nu har på lager.
- Opbevar marcipankonfekten på køl, så ganachen ikke bliver dårlig. Server konfekten kold, men lad den lige stå og trække fem til ti minutter inden servering, så smager kommer frem.