Rønnebær er sensommerens smukke røde bær, der kan syltes og laves snaps af. Rønnebær har en raffineret og delikat smag og derfor kan det anbefales at plukke bærrene og lave spændende ting i køkkenet med dem. Jeg har samlet nogle opskrifter til dig, som, jeg håber, vil inspirere dig til, hvad du kan lave med rønnebærrene.
Rønnebær
Rønnebær stråler smukt på træerne allerede fra august måned og lyser landskabet flot op. Men rønnebærrene kan bruges i køkkenet, så derfor skal du ud at plukke de røde bær ind, så du kan omsætte dem til lækre sager.
Rønnebær er sure, bitre og bedske og kan på ingen måde spises friske fra træet. Rønnebær skal have frost – lige som slåen og hvidtjørnebær – for at kunne bruges. Så bliver de en anelse sødere og lidt mere medgørlige. Og frosten fremmer så samtidig bærrenes smag.
Du kan vente med at plukke rønnebærrene til den første nattefrost har været, eller du kan plukke rønnebærrene, nippe dem og lægge dem i fryseren et par dage. Hvis du venter med at plukke bærrene, til frosten har været der, kommer du i skarp konkurrence med fuglene, som venter på det samme. Og de er hurtige.
Rønnebær indeholder parasorbinsyre, og det er endnu en grund til at fryse bærrene inden brug. Parasorbinsyre er ikke så godt for leveren, og derfor skal man helst holde sig fra bærrene hvis man har nedsat leverfunktion, da bærrene i meget sjældne tilfælde og ved indtagelse i store mængder uden frysning eller varmebehandling kan give leverskader. Så sørg for altid at fryse eller varmebehandle bærrene inden indtagelse.
Jeg håber, du finder inspiration blandt opskrifterne med rønnebær, som jeg har samlet her på siden. Mit håb er, at du får lyst til at gå i gang med at lave alverden lækre ting med afgrøderne fra have og hegn.
God fornøjelse!
Rønnebærgelé
Rønnebærgelé er noget, man laver i små mængder og spiser med stor nydelse. Her kan vi tale om årstidsbestemt mad, der får en særlig plads i køkkenet, for rønnebærgelé laves kun om efteråret og troner derefter et par måneder på æblekagen og på middagstallerkenen.
Rønnebærkompot
Rønnebærkompot med æbler er en lille lækker delikatesse, som du hurtigt kan lave, og som smager helt fantastisk til ost, middagsretter eller fx til tapas. Og så er det altså en smuk lille sag.
Se opskriften på rønnebærkompot
Rønnebærsnaps
Det er en fornøjelse at lave sin egen kryddersnaps, og det gælder også rønnebærsnaps, uanset om rønnebærrene kommer fra haven eller fra naturen. Rønnebær er delikate, og det samme er snapsen.
Se opskriften på rønnebærsnaps
Følg med! Siden bliver løbende opdateret med nye opskrifter med rønnebær.