Denne gule påsketærte med det indbydende fyld af saltkaramel og hvid chokoladeganache med citron er helt oplagt at lave til kaffen til en god påskefrokost. Tærten pyntes med påskeæg, hornvioler og grønne mynteblade og er slet ikke så svær at lave, som den ser ud.
Gul tærte med påskeæg
Denne fine påsketærte med saltkaramel og citronganache er en både nem og utrolig lækker kage at bage til påske. Og så er den også smuk og ser højtidelig og indbydende ud. Tærten er gul på toppen og pyntes med chokoladepåskeæg, friskplukkede hornvioler og grønne mynteblade.
Der er jo ikke som sådan tradition for at bage påskekager i Danmark, men lige som med så meget andet vinder amerikansk kultur ind på os, og vi indoptager langsomt og nærmest ubevidst deres traditioner. Jeg synes dog nu ikke, at en påskekage er en dårlig tradition, tværtimod.
For det er da så hyggeligt at bage en ny påskekage hvert år, som man kan servere til kaffen til familiens påskefrokost. Og så er det også sjovt, fordi man får lov at lege og være kreativ. Man kan både pynte, så kagen bliver meget påske-agtig og kreativ som denne påskekage med rede og æg på toppen. Eller man kan pynte, så kagen bliver smuk og indbydende i påskefarver, som tærten her.
Denne gule påsketærte er særdeles nem at bage. Den består af en sprød mørdejsbund, som fyldes med hjemmelavet saltkaramel og en lækker hvid chokoladeganache med citron på toppen. Alle tre dele er nemme at lave og både tærtedej og saltkaramel kan laves i god tid i forvejen.
Opskrift på påsketærte med saltkaramel og citronganache
Du finder den forholdsvis nemme opskrift på tærten neden for. Lav gerne saltkaramellen dagen i forvejen og stil den på køl indtil brug. Når du laver saltkaramellen, er det vigtigt, at du koger den længe nok, så den bliver tyk og meget karamelagtig – ca. 115 grader. Ellers vil den blot flyde ud, når du skærer kagen. I opskriften er der forklaret, hvordan du tjekker fastheden.
Du kan se opskriften på karamel til kager her.
For at lave den til en saltkaramel, tilsætter du blot en lille teskefuld flagesalt til sidst, når du har taget karamellen af varmen.
Er du vild med smagen af karamel? Så kan det være, at disse opskrifter også kan inspirere dig:
Peanutkage med karamelliseret top
Påsketærte med saltkaramel og citronganache
Equipment
- 1 tærteform med udtagelig bund, 25 cm.
Ingredienser
Tærtebund
- 75 g blødt smør
- 50 g flormelis
- 1 tsk vaniljesukker
- 1/2 æg
- 25 g mandelmel
- 125 g hvedemel
Saltkaramel
- 1 portion karamel til kager
- 1 lille tsk flagesalt
Hvid chokoladeganache med citron
- 150 g hvid chokolade
- 1 dl piskefløde
- 1 spsk frisk citronsaft
Pynt
- små chokoladepåskeæg
- hornvioler eller andre spiselige blomster
- mynteblade
Sådan gør du
Tærtebund
- Rør blødt smør, flormelis og vaniljesukker sammen i en skål. Tilsæt æg og rør rundt.
- Tilsæt mandelmel og hvedemel og saml dejen med hænderne.
- Sæt dejen på køl 1/2-1 time indpakket i husholdningsfilm.
- Rul tærtedejen ud og læg den i tærteformen. Prik bunden med en gaffel og dsæt derefter tærtebunden i fryseren i ca. 15 min.
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft og bag tærtebunden i ovnen i ca. 20-25 minutter, til den er gylden. Lad tærtebunden afkøle på en rist.
Saltkaramel
- Lav en portion karamel til kager. Karamellen skal koges forholdsvis fast og gerne nå ca. 115 grader. Test evt. ved at komme et par dråber karamel ned i meget koldt vand – karamellen skal forme en kugle, som du kan presse sammen med fingrene.
- Når karamellen har den rette temperatur og konsistens, tager du den af varmen og rører flagesalt i.
- Sæt karamellen på køl, indtil den er helt kølet af og helt tyk og fast.
- Hæld karamellen ud over tærtebunden og sæt på køl, mens du laver gamachen.
Hvid chokoladeganache med citron
- Hak chokoladen og smelt den i en skål over et vandbad. Tag skålen af varmen.
- Bring fløde og citronsaft i i kog i en lille gryde og hæld det over chokoladen. Rør godt rundt med cirkelbevægelser, til al chokoladen er smeltet og ganachen samler sig og bliver blank.
- Hæld ganache over karamellen på tærtebunden i et jævnt lag og sæt tærten på køl i mindst 3-4 timer.
- Pynt tærten med chokoladepåskeæg, nyplukkede hornvioler eller andre spiselige blomster samt lidt grønne mynteblade. Server tærten direkte fra køl.