Denne pærelikør er gyldne dråber af udsøgt sensommersmag – en magisk forvandling af saftige pærer til en likør, der kan drikkes som den er, blandes i cocktails eller hældes på desserter.
Sensommeren på flaske
At skabe sin egen pærelikør er som at indfange essensen af sensommeren i en flaske. Den dybe, rige smag af pærerne kombineret med varmen fra vaniljen og kraften fra spiritussen, giver en drik, der er vidunderlig til enhver lejlighed.
Brug gerne dine friskplukkede pærer fra haven og forvandl dem til noget helt særligt – din egen, hjemmelavede pærelikør. Likøren kan drikkes ren, fx til risalamanden juleaften eller bare til at hygge med. Den kan bruges i en pærebellini, i en pærelikør martini, en pære gin fizz eller som base i en dejlig hjemmelavet pæresorbet: Prøv også at hælde et par dråber over lidt vaniljeis som dessert.
At lave en likør
Processen i at lave denne gyldne likør er sjov, og likøren laves i flere step. Første skridt på rejsen er at vælge de rigtige pærer. Gå efter modne, saftige pærer – helst dem, der lige er høstet fra haven eller indkøbt fra din lokale grønthandler. Det er denne friskhed, der vil sikre, at din pærelikør får den fulde, runde smag af sensommerens høst.
I næste fase af processen lægges pærerne til at trække i spiritussen sammen med vanilje. Derefter koges en sukkerlage op med endnu en pære, som derefter blandes med spiritussen. Og så trækker likøren lidt igen. Og når du synes, at den smager godt, så kan du filtrere den og hælde den på flaske.
Opskrift på hjemmelavet pærelikør
Ingredienslisten er enkel, men resultatet er intet mindre end forbløffende. Jeg bruger gerne vodka til de fleste hjemmelavede likører, men det sjove og spændende ved at lave likører selv er at lege med ingredienserne og selvfølgelig også med, hvilken spiritus man anvender. For valget af spiritus har stor betydning for det færdige resultat. I stedet for vodka, kan du således også bruge en form for brandy eller en smagsneutral snaps.
Hvilke pærer, du bruger, vil også betyde noget for smagen, for pærer smager forskelligt og nogle er sødere end andre. Når du har lavet likøren i nogle år og måske ændret lidt på ingredienslisten hvert år, vil du til sidst finde frem til din yndlingspærelikør.
Skål for pærelykke og nydelsen af at skabe noget magisk fra haven til glasset. Får du lyst til at lave andre lækre ting med pærer, så kan det være, at du vil finde inspiration i disse pæreopskrifter:
Henkogte pærer med råcreme og karamel
Pæremarmelade med vanilje og ingefær
Pærelikør
Equipment
- 1 patentglas, 1,5 liter
Ingredienser
- 2 store modne pærer
- 1/2 stang vanilje
- 3 dl vodka
- 2,5 dl vand
- 200 g sukker
Sådan gør du
- Vask 1 pære og fjern kernehus, blomst og stilk. Skær pæren i mindre stykker, men behold skrællen på.
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
- Kom pærestykker, vaniljestang og -korn i en stort sylte-/patentglas og hæld vodka på.
- Lad blandingen stå og trække i et par dage.
- Fjern vaniljestangen og lad pærelikøren trække i yderligere 3 dage.
- Skær den næste pære i mindre stykker på samme måde som den første.
- Kom pærestykkerne i en gryde med vand og sukker. Varm forsigtigt op ved middel varme, mens sukkeret smelter og lad derefter siruppen småsimre i ca. 5 minutter. Køl af.
- Hæld siruppen i sylteglasset og ryst blandingen godt.
- Lad pærelikøren trække i minimum 2 dage – smag gerne på den, og når likøren smager som ønsket, sies pærestykkerne fra og likøren filtreres gennem en lille si med et ostlærred eller lignende i.
- Hæld likøren på en ren flaske og server enten ved stuetemperatur eller afkølet.