Saltkaramelmousse er den nemmeste dessert at lave, og så smager den bare som en karameldrøm, altså en saltkarameldrøm! Er du både til saltkaramel og mousse, ja, så er dette en dessert lige for dig.
Dessert à la karameldrøm
Saltkaramelmousse er en nem og hurtig dessert at lave selv. Den er blød, let og cremet på én gang og smelter nærmest på tungen. Vil du gerne have noget knas eller crunch på, kan du evt. drysse lidt hakket chokolade på eller smelte noget hvidt chokolade i ovnen og komme på. Moussen smager også godt med friske bær eller opskåret frugt til.
Moussen kan serveres portionsvis i små fine glas eller du kan lave en stor skål. Men du kan også bruge moussen på en desserttallerken, hvor saltkaramelmoussen blot er et enkelt element. Form gerne små æg af moussen eller sprøjt den ud med en sprøjtepose.
Saltkaramel
Har du ikke overskud til at lave din egen saltkaramel, kan du selvfølgelig altid købe dig til den. Du kan bruge en dulce de leche, hvor du blander flagesalt i eller du kan købe en karamelsauce til is eller lignende.
Men der er nu en stor tilfredsstillelse i at lave sin egen karamel, og det er faktisk slet ikke så svært. Og jo mere, man eksperimenterer i køkkenet, jo bedre bliver man til det.
Der findes mange forskellige måder at lave karamel på: Du kan enten lave en karamel til kager eller en hjemmelavet dulce de leche og derefter blande ca. 1 teskefuld flagesalt i. Eller du kan lave en decideret saltkaramel:
Du finder opskriften på karamel til kager her
Du finder opskriften på hjemmelavet dulce de leche her
Du finder opskriften på saltkaramel her
Opskrift på saltkaramelmousse
Dette er måske en af de hurtigste og nemmeste dessertopskrifter – når først du har karamellen på plads. Moussen bliver bedst, hvis den får lov at stå på køl i mindst et par timer inden servering.
Det smager rigtig godt at hælde lidt ekstra saltkaramelsauce ud over moussen lige inden servering. Hvis du godt kan lide, at der er lidt knas i en dessert, kan du evt. karamellisere noget hvidt chokolade i ovnen og drysse ovenpå. Det er ganske nemt og passer godt til denne dessert.
Derudover kan du pynte moussen med spiselige blomster, mynte- eller citronmelisseblade eller lignende. Det ser også lækkert ud at drysse en lillebitte smule flagesalt ovenpå karamellen.
Er du vild med karamel, så tjek endelig mine mange andre opskrifter på karamel. Her er et lille udvalg til inspiration, men der er mange flere:
Peanutkage med karamelliseret top
Se alle opskrifter med karamel
Saltkaramelmousse
Equipment
- ca. 6 dessertskåle
Ingredienser
- 2,5 dl fløde
- 2 blade husblas
- 100 g sukker
- 75 g æggehvide
- 2 dl saltet karamelsauce
Pynt
- 1/2 dl saltkaramelsauce
Sådan gør du
- Pisk fløden til blødt skum og sæt det i køleskabet.
- Kom husblas i en skål med koldt vand i ca. 5 minutter.
- Pisk æggehviderne stive i en ren skål. Tilsæt sukkeret en skefuld ad gangen, mens der konstant piskes.
- Pres vandet af husblassen og smelt det i en gryde over svag varme. Tilsæt den saltede karamelsauce og rør det sammen.
- Vend flødeskum, piskede æggehvider og karamelsaucen med husblassen forsigtigt sammen med en dejskraber – rør ikke for meget.
- Hæld moussen i portionsglas eller blot i en stor skål og sæt på køl i minde et par timer inden servering.
- Server saltkaramelmoussen med en skefuld saltkaramelsauce på toppen og pynt evt. med flagesalt, spiselige blomster eller lignende.