Menu
Sødt

Dulce de leche

Hjemmelavet dulce de leche

Man kan lave dulce de leche af en dåse kondenseret mælk, men man kan faktisk også lave den selv fra bunden. Og det tager ikke længere tid! Den cremede karamel er nem og sjov at lave og passer sig selv det meste af tiden. Brug karamellen på is, desserter og kager.

Slik lavet af mælk

Dulce de leche er latinamerikansk og betyder egentligt “slik af mælk”. Det er nemlig en cremet karamel, der fremstilles ved at opvarme sødet mælk. Og det smager noget så skønt.

Det er helt oplagt at lave denne karamel, hvis man gerne vil lave sin egen karamelis eller saltkaramelis. Dulce de leche er også perfekt at bruge på kager og i desserter eller til hjemmebagte churros eller vafler. Karamellen kan bruges alle de steder, hvor man almindeligvis ville bruge karamel.

Prøv fx at lave den lækreste saltkaramel cheesecake med din egen hjemmelavede cremede karamel – det er virkelig en uimodståelig dessert.

"slik af mælk" – latinamerikansk karamel
cremet karamel lavet på sødmælk og sukker

Maillard-reaktionen

Når man laver sin egen dulce de leche, opvarmer man sødmælk, som er sødet med sukker. Når sukkeret er smeltet i mælken, tilsætter man lidt vanilje og bagepulver, hvorefter man bringer blandingen i kog. Så står karamellen lige så stille og koger ind og bliver mere og mere gyldenbrun og karamelagtig.

Det er meget vigtigt at tilsætte bagepulveret, da karamellen netop får sin smag via Maillard-reaktionen. Det er en reaktion mellem aminosyrer og sukker og sker ved opvarmning. Lige som karamellisering er det en slags ikkeenzymatisk bruning. Bagepulveret bruges til at fremkalde Maillard-reaktionen og giver dermed karamellen sin brune farve og den karakteristiske karamelsmag.

At lave sin egen dulce de leche handler altså om kemi i køkkenet, men det er på ingen måder svært. Tværtimod er det sjovt og spændende at vide, hvad det er, man laver, hvis man er lidt køkkennørd.

Brug dulce de leche i disse opskrifter

Se alle opskrifter på desserter

dulce de leche lavet fra bunden

Opskrift på dulce de leche

Det tager ca. 1 time og 15 minutter at koge sin egen cremede dulce de leche. Karamellen laves på en liter sødmælk og kræver kun få andre ingredienser: Sukker, vaniljeekstrakt og bagepulver.

Du kan selvfølgelig bruge ægte vanilje fra en vaniljestang i stedet, og du kan også erstatte vaniljeekstrakten med vaniljesukker. Brug gerne dobbelt mængde vaniljesukker for at opnå samme vaniljesmag.

Er du vil med karamel, så tjek gerne mine mange andre opskrifter med karamel:


Henkogte pærer med råcreme og karamel

Panna cotta med saltkaramel

Karamel til kager


Se alle opskrifter med karamel

Opskrift på hjemmelavet dulce de leche
Hjemmelavet dulce de leche

Dulce de leche

Man kan lave dulce de leche af en dåse kondenseret mælk, men man kan faktisk også lave den selv fra bunden. Og det tager ikke længere tid! Den cremede karamel er nem og sjov at lave og passer sig selv det meste af tiden. Brug karamellen på is, desserter og kager.
Tilb. tid 1 t 15 min
Ret Sauce
Køkken Latinamerikansk
Antal 400 ml, ca,

Equipment

  • 1 en tykbundet gryde med slip-let

Ingredienser
  

  • 1 liter sødmælk
  • 300 g sukker
  • 1 tsk vaniljeekstrakt
  • 1/2 tsk bagepulver

Sådan gør du
 

  • Kom mælk og sukker i en tykbundet gryde – gerne med slip-let/tefal. Varm langsom mælken op, mens sukkeret smelter.
  • Når sukkeret er smeltet, tilsættes vaniljeekstrakt og bagepulver og røres godt ind i mælkemassen. Bagepulveret vil bruse op.
  • Bring mælkemassen i kog og lad den stå og småsimre på komfuret i ca. 60-70 minutter, indtil den har fået en lys brun farve og er blevet tyk. Rør jævnligt i massen – særligt til sidst, så den ikke sætter sig.
  • Lad karamellen køle hel af og opbevar den på køl. Her kan den holde sig i 3-4 dage.
Keyword Dessert, is, Kage, Karamel, Sødt
Dulche de leche

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.