Specier skal der til! Og denne opskrift på specier med chokolade og appelsin er perfekt til juletiden – og resten af året. Småkagerne er noget af det nemmeste at bage overhovedet, så her kan du hurtigt få fyldt kagedåsen op med en omgang lækre julesmåkager.
Den enkle og nemme julesmåkage
Vi holder helt utroligt meget af disse specier med chokolade og appelsin og bager dem hvert år til jul.
Nogle gange er den mest enkle småkage bare den bedste og mest langtidsholdbare, forstået på den måde, at man ikke bliver så hurtigt træt af den. Disse specier med chokolade og appelsin er uden julekrydderier, men bager du dem i december og synes du, de skal smage ekstra meget af jul, så er der intet til hinder for at tilsætte en smag af fx ingefær eller kardemomme.
Jeg kan nu godt lide dem helt enkle bare med vanilje-, chokolade- og appelsinsmag, da vi samtidigt bager masser af småkager med krydderier. Og den tre smage passer jo bare utrolig godt sammen i en sprød og lækker småkagedej.
Småkagerne er nemlig helt sprøde og har den helt rigtige småkagesmag. Specier skal i øvrigt helst skæres helt tyndt. Jo tyndere skiver, jo finere! Bliver de for tykke, bliver de ikke lige så sprøde, og det skal de helst være.
Opskrift på specier med chokolade og appelsin
Du finder den nemme opskrift på de smagfulde julesmåkager lige nedenfor. Vi bager dem gerne, som nogle af de første julesmåkager i huset, og der bliver så mange, at man godt kan dele lidt ud af dem eller tage et småkageglas med på arbejde til sine kolleger.
Får du lyst til at bage flere dejlige julesmåkager, så tjek gerne mine mange andre opskrifter på julesmåkager. Mange af dem er opskrifter, der er gået i arv i min familie, og som er blevet bagt gennem generationer. Her er et lille udpluk, men kig gerne dem alle igennem:
Juleamaretti – julede mandelsmåkager
Sønderjyske fedtebrød med glasur
Se alle opskrifter på julesmåkager
Specier med chokolade og appelsin
Ingredienser
- 150 g mørk chokolade
- 300 g mel
- 200 g sukker
- 250 g smør
- 1 æg
- 1 tsk vaniljesukker
- revet skal af 1 økologisk, usprøjtet appelsin
Sådan gør du
- Hak chokoladen forholdsvist fint.
- Vej mel og sukker af og snit smørret i mindre bidder. Rør de tre dele sammen – gerne i en røremaskine.
- Når dejen begynder at samle sig, tilsættes ægget, revet appelsinskal og vaniljesukker.
- Til sidst tilsættes chokoladestykkerne, men lad dem kun røre med i et halvt til et helt minut, så du undgår, at chokoladen farver dejen brun.
- Form dejen til en rulle, der er 5-6 cm i diameter. Brug evt. lidt ekstra mel til det. Hvis dejen er for varm og blød til at kunne forme en rulle, så sæt den evt. i køleskabet i et kvarters tid først.
- Pak dejenrullen ind i plastfolie og sæt den i køleskabet i min. en time og gerne natten over.
- Skær rullen ud i tynde skiver på 3-4 mm med en god skarp kniv. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag specierne ved 175 grader varmluft i ca. 8-10 minutter. De skal være lysebrune og gyldne.
- Afkøl småkagerne på en bagerist og opbevar dem i en tætsluttende dåse eller glas.