Menu
Småkager & cookies

Sønderjyske fedtebrød med romglasur

Sønderjyske fedtebrød med romglasur

En af de småkager, der tager kortest tid at bage til jul, er sønderjyske fedtebrød. Og de smager altså fantastiske, når de er nybagte og stadig er en smule lune og meget sprøde. Så slår de næsten alle andre småkager.

Hurtige julesmåkager

Sønderjyske fedtebrød med romglasur er svære at opbevare i længere tid, fordi de nemt bliver bløde, men til gengæld er de hurtige og nemme at bage, når der kommer gæster til kaffe. Vi plejer at gemme stængerne i frostposer eller i en stor plasticbøtte, og så laver vi glasuren, når vi skal spise småkagerne.

Glasuren er også et af de steder, hvor man kan lege lidt med disse julesmåkager. Her på billederne ser I den klassiske måde at lave dem på, men man kunne sagtens lave fx rød eller grøn glasur eller pynte den hvide glasur med frysetørrede bær, grønt kokosmel eller gulddrys. Især, hvis børnene skal være med til at lave dem.

Gammeldags og hurtigt bagte julesmåkager
Hurtigt bagte sønderjyske julesmåkager

Ældgammel småkage

Sønderjyske fedtebrød med romglasur er efter sigende en ældgammel småkage, og opskriften har helt sikkert ændret sig gennem tiden. Nogle steder kommer man citron i glasuren i stedet for rom, og det stemmer nok mere overens med, hvad man gjorde i gamle dage. Og måske kaldes de fedtebrød, fordi de i udseende ligner de fedtemadder, man spiste førhen. Det er jo i hvert fald et lidt spøjst navn.

Under alle omstændigheder smager disse småkager altså himmelsk og er perfekte at servere til advent sammen med en god varm drik, fx gløgg eller mulled apple.

Julede varme drikke
Hjemmelavet mulled apple med rom

Mulled apple

Mulled apple er en virkelig nem varm drik at lave i vintermånederne. Den består…

Vin chaud

Vin chaud

Vin chaud er den franske udgave af gløgg og er rødvin, der bliver varmet…

Se alle opskrifter på varme drikke

Sønderjyske fedtebrød med glasur

Opskrift på sønderjyske fedtebrød

Neden for finder du den nemme opskrift på fedtebrød med romglasur. Hvis du ikke bryder dig om rom i glasuren, kan du nemt undlade det eller erstatte rommen med et par teskefulde romessens i stedet.

Får du lyst til at bage flere julesmåkager efter gode gamle og gennemprøvede opskrifter, så tjek endelig disse opskrifter på julesmåkager ud. Måske finder du inspiration:


Mormors ingefærsmåkager – julens allerbedste småkager

Jødekager – en juleklassiker

Peberkager

Verdens bedste pebernødder

Juleamaretti – julede mandelsmåkager


Se alle opskrifter på hjemmebagte julesmåkager

Sønderjyske fedtebrød med romglasur
Sønderjyske fedtebrød med romglasur

Sønderjyske fedtebrød

En af de småkager, der tager kortest tid at bage til jul, er sønderjyske fedtebrød. Og de smager altså fantastiske, når de er nybagte og stadig er en smule lune og meget sprøde. Så slår de næsten alle andre småkager.
Forb. tid 20 min
Tilb. tid 20 min
Ret kager
Køkken Dansk

Ingredienser
  

 • 250 g mel
 • 250 g smør
 • 1/2 tsk hjortetakssalt
 • 130 g sukker
 • 130 g kokosmel

Glasur

 • ca. 200 g flormelis
 • kogt vand
 • 3-4 spsk rom (kan udelades eller erstattes af et par tsk romessens)

Sådan gør du
 

 • Smuldr mel og smør i en skål eller i en røremaskine på lav hastighed.
 • Bland resten af ingredienserne i og rør dejen jævnt sammen.
 • Del dejen i 4–8 dele og rul ud til stænger. Du kan lave dem brede eller smalle alt efter, hvad du foretrækker, men tykkelsen skal være ca. 1/2–3/4 cm.
 • Læg stængerne på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem i ovnen ved ca. 200 grader (varmluft) i ca. 10 minutter.
 • Rør glasur sammen ved at hælde rom i flormelisen og supplere med kogt, varm vand, til glasuren har den rette konsistens.
 • Lad fedtebrødsstængerne køle en lille smule af og smør så glasur på den midterste del, mens de stadig er lidt varme. Skær fedtebrødene skråt ud med ca. 3 cm mellemrum.
 • Server med det samme.

Noter

Tip: Smør kun glasur på de fedtebrød, der skal spises samme dag. Resten kan du gemme i en kagedåse og vente med at komme glasur på, til de skal spises – så undgår du, at de bliver bløde. 
Keyword Jul
Gammeldags julesmåkage

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.