En af de småkager, der tager kortest tid at bage til jul, er sønderjyske fedtebrød. Og de smager altså fantastiske, når de er nybagte og stadig er en smule lune og meget sprøde. Så slår de næsten alle andre småkager.
Sønderjyske fedtebrød er svære at opbevare i længere tid, fordi de nemt bliver bløde, men til gengæld er de hurtige og nemme at bage, når der kommer gæster til kaffe. Vi plejer at gemme stængerne i frostposer eller i en stor plasticbøtte, og så laver vi glasuren, når vi skal spise kagerne.
Glasuren er også et af de steder, hvor mange kunne lege lidt med disse julesmåkager. Her på billederne ser I den klassiske måde at lave dem på, men man kunne sagtens lave fx rød eller grøn glasur eller pynte den hvide glasur med frysetørrede bær, grønt kokosmel eller gulddrys. Især, hvis børnene skal være med til at lave dem.


Opskrift på sønderjyske fedtebrød
Neden for finder du den nemme opskrift på fedtebrød med romglasur. Hvis du ikke bryder dig om rom i glasuren, kan du nemt undlade det eller erstatte rommen med et par teskefulde romessens i stedet.
Får du lyst til at bage flere julesmåkager efter gode gamle og gennemprøvede opskrifter, så tjek endelig disse opskrifter på julesmåkager ud. Måske finder du inspiration:
Mormors ingefærsmåkager – julens allerbedste småkager




Sønderjyske fedtebrød
Ingredienser
- 250 g mel
- 250 g smør
- 1/2 tsk hjortetakssalt
- 130 g sukker
- 130 g kokosmel
Glasur
- ca. 200 g flormelis
- kogt vand
- 3-4 spsk rom (kan udelades eller erstattes af et par tsk romessens)
Sådan gør du
- Smuldr mel og smør i en skål eller i en røremaskine på lav hastighed.
- Bland resten af ingredienserne i og rør dejen jævnt sammen.
- Del dejen i 4–8 dele og rul ud til stænger. Du kan lave dem brede eller smalle alt efter, hvad du foretrækker, men tykkelsen skal være ca. 1/2–3/4 cm.
- Læg stængerne på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem i ovnen ved ca. 200 grader (varmluft) i ca. 10 minutter.
- Rør glasur sammen ved at hælde rom i flormelisen og supplere med kogt, varm vand, til glasuren har den rette konsistens.
- Lad fedtebrødsstængerne køle en lille smule af og smør så glasur på den midterste del, mens de stadig er lidt varme. Skær fedtebrødene skråt ud med ca. 3 cm mellemrum.
- Server med det samme.
Noter


Ingen kommentarer