Sydfynsk æblekage er nem og hurtig at bage og smager utrolig dejligt med den sprøde sukkercrumble rundt om kagen, som giver kagen knas og smag. Brug gerne dine æbler fra haven.
Æblekage på mange måder
Sydfynsk æblekage er altså en af de allerbedste æblekager, man kan lave. Vi holder meget af æblekage og henover efteråret laver vi gerne æblekage på mange forskellige måder, så vi får en god variation. Gammeldags æblekage er jo nærmest obligatorisk, lige som bondepige med slør. Men også verdens bedste æblekage med brombærkompot bliver bagt flittigt, når brombærrene er i sæson.
Denne sydfynske æblekage er mere kageagtig end de andre æblekager. Her fylder selve æblerne ikke helt så meget. Det gør nu ikke noget, for det er en utrolig dejlig kage, som kan holde sig i mange dage.
Kagen er virkelig lækker friskbagt, når den stadig er lidt lun og dejlig sprød. Næste dag vil sprødheden forsvinde, hvilket sker, når du pakker kagen ind. Du kan dog nemt varme kagen i ovnen eller pakke den ind i et stykke staniol og lune den let på en brødrister. Eller bare nyde den, som den er.
Sydfynsk æblekage serveres bedst med letpisket fløde eller creme fraiche, evt. med lidt vanilje blandet i, men er også utrolig lækker med en god klat vaniljeis til. Serverer du kagen med is, bliver den næsten til en dessert.
Kagen er i øvrigt også perfekt at tage med i madkurven på en gåtur i skoven om efteråret og kan nemt hives op og serveres sammen med en klat flødeskum og en varm kop kaffe.
Opskrift på sydfynsk æblekage
Nedenfor finder du opskriften på den lækre sydfynske æblekage, men hvis du har æbler til rådighed, så kan disse opskrifter måske også inspirere dig:
Hjemmelavet æbleeddike – den nemme udgave
Sydfynsk æblekage
Equipment
- 1 Springform 24 cm
Ingredienser
Kagedej
- 200 g smør
- 200 g sukker
- 4 æg
- 220 g hvedemel
- 30 g majsstivelse
- 3 tsk bagepulver
- 1 stang vanilje eller 3 tsk vaniljesukker
Æblefyld
- 300 g æbler (ca. 3 store)
- 2 spsk sukker
- 1 spsk stødt kanel
Sukkerdrys til top og bund
- 75 g smør
- 75 g sukker
- 100 g hvedemel
- 1/2 tsk bagepulver
Sådan gør du
Kagedej
- Rør smør og sukker sammen og kom æggene i et efter et under omrøring. Du kan med fordel røre dejen sammen på en røremaskine.
- Tilsæt mel, majsstivelse, bagepulver og vanilje og rør det hele godt igennem.
Æblefyld
- Skyl og snit æblerne i små både på ca. 1 cm. Vend dem med sukker og kanel i en skål.
Sukkerdrys
- Lav sukkerdrys ved at røre smør, sukker, hvedemel og bagepulver til smulder.
Sådan samler du kagen
- Kom halvdelen af sukkerdrysset i en 24 cm smurt springform og hæld kagedejen i. Læg alle æblebådene oven på dejen, men undgå at de rører siderne på formen. Drys resten af sukkerdrysset ovenpå.
- Bag kagen i ca. 50-60 minutter ved 175 grader, til sukkerdrysset på toppen er gylden og flot og kagen er gennembagt.