Disse syrensmåkager er både fine og romantiske, og så smager de skønt. Småkagerne har en frisk smag af citron og en sart smag af syrener, som klæder hinanden godt. Og så er der jo de kandiserede syrener på toppen.
Sommersmåkager
Småkagerne minder på en måde lidt om en hindbærsnitte uden hindbær, men har en friskere smag og lidt mere knæk. De er utroligt flotte på et kagebord, hvor de vil tiltrække alles øjne – ikke mindst børnenes.
Syrensmåkagerne henvender sig nok mest til dem, der synes, det er sjovt at lege med havens spiselige blomster, og som har lyst til at prøve forskellige opskrifter med syrener af. Jeg har netop lavet denne opskrift på syrensmåkager for at vise, hvad man kan bruge både syrener – og dermed havens spiselige blomster – til. Men jeg ville også gerne vise, hvordan man udnytter og anvender en syrensirup, man selv har produceret, til videre formål. Eller kandiserede syrener for den sags skyld.
Det er nemlig sjovt at lege i køkkenet og en stor tilfredsstillelse at omsætte haven mange ressourcer til noget smagfuld og særligt. Det giver næring til både krop og sjæl, og der er ikke noget bedre, end at spise smuk og hjemmelavet mad.
Opskrift på syrensmåkager
- 250 g hvedemel
- 1 spsk. vanillesukker
- 1/4 tsk hjortetakssalt
- 125 g smør
- 150 g sukker
- revet skal af 1 økologisk citron
- 1 æg
Glasur:
- lidt flormelis
- en god sjat syrensirup
- lidt kogende vand
- 1 tsk rødbedesaft
Kandiserede syrener:
- Syrenblomster
- 1 pasteuriseret æggehvide
- 1/2 dl sukker
De kandiserede syrener bør du lave dagen i forvejen, så de kan nå at tørre. Har du ikke tid til det, kan du evt. pynte med friskplukkede syrenblomster i forskellige farver.
Se, hvordan du laver kandiserede syrener her.
Bland hvedemelet sammen med hjortetakssalt og vaniljesukker og smuldr smørret i. Dette kan du sagtens gøre på en røremaskine med en dejkrog.
Tilsæt derefter sukkeret og revet citronskal.
Saml dejen med ægget og evt. lidt saft fra citronen.
Lad dejen hvile i køleskabet i en halv times tid, og rul den så ud på et meldrysset bord, og benyt en rund udstiksform til at stikke småkagerne ud.
Sæt småkagerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag kagerne i ovnen ved 180 grader i ca. 10 minutter.
Lad kagerne køle af på en bagerist.
Rør glasuren sammen ved at hælde lidt kogende vand i en skål med flormelis og en god sjat syrensirup (ca. 1/2 dl) og rør det sammen, til glasuren er glat og uden klumper. Tricket er, at der skal være mere flormelis end vand i skålen, så den er sej at røre rundt, så får du ikke klumper – det vil du gøre, hvis du kommer for meget vand i fra starten.
Tilsæt en anelse rødbedesaft, så glasuren bliver fin lyserød.
Pynt kagerne med glasuren og de kandiserede syrener.
Kagerne kan sagtens stå i flere timer med glasuren på, uden at blive bløde, men vent med at putte glasur på kagerne, til de skal spises, for holdbarheden forkortes betydeligt, når først du har kommet glasur på.
Uden glasur, kan syrensmåkagerne opbevares i en tætsluttende dåse eller et sylteglas i ca. tre uger.
God fornøjelse!