En hjemmelavet tranebærsnaps har den smukkeste dybtrøde farve og er nem at lave. Kryddersnapsen smager helt fortrinligt og har en skøn syrlig smag. Lav den til julens frokoster eller gem den til resten af året – snapsen vinder nemlig ved lagring.
En flot rød kryddersnaps
Den ser flot ud på julefrokostbordet, sådan en tranebærsnaps – og så er den nem at lave. Lige så snart tranebærsæsonen starter i oktober, kan man begynde at lave sin snaps. Den skal trække i 4-6 uger, derefter filtreres og gerne bare stå og blive bedre og bedre med tiden.
Men du kan også bruge resterne af friske tranebær fra julen og lave den efter jul – så har du bare en dejlig lagret tranebærsnaps til næste jul. Og det er jo ikke så ringe endda.
Giv snapsen smag
Denne opskrift er på en ren og uforstyrret tranebærsnaps, og med det mener jeg, at det er den rene tranebærsmag, som får lov at træde frem og som hverken bliver overdøvet af eller skal være i konkurrence med andre smage eller krydderier. Sådan kan jeg godt lide den, for jeg synes, at tranebær i sig selv har sådan en unik og skøn smag, at jeg behøver mere.
Men skulle du få lyst til at lege med smagen, så kunne du fx tilsætte:
- Tynde citronskaller fra en halv citron
- En 2-3 skiver frisk ingefær
- 5-10 sorte peberkorn
- En lakridsrod
- Julekrydderier i form af en lille kanelstang, et par hele stjerneanis eller 3-4 hele nelliker.
Der skal stå eller mellem ovennævnte forslag, da du ikke skal komme det hele i, men du kan sagtens tilføje fx både citron og peber. Prøv dig gerne frem og tag krydderierne ud, så snart du synes, de har givet nok smag – dette indebærer jo selvfølgelig, at man skal smage jævnligt på sin snaps. Og så kan det måske være en idé at lave en dobbeltportion.
Opskrift på tranebærsnaps
Lige her under finder du basisopskriften på den dejlige røde kryddersnaps med tranebærsmag. Tilsæt gerne smagskrydderier, hvis du har lyst til det – det et nemlig noget af det sjove ved at lave sin egen kryddersnaps, at man kan lege med smagene.
Bliver du inspireret til at lave flere kryddersnapse og hjemmelavede likører, så vil jeg anbefale dig også at kigge nærmere på disse lækre opskrifter:
Havtornsnaps med appelsin og vanilje
Gylden julesnaps med appelsin, kanel og hibiscus
Pink gin opskrift – sådan laver du din egen pink gin
Tranebærsnaps
Equipment
- Et sylteglas
- Glasflaske
Ingredienser
- 100 g friske tranebær
- 1-2 tsk rørsukker
- 3,5 dl vodka
Sådan gør du
- Kom de friske tranebær i fryseren til næste dag. Lidt frost gør dem sødere.
- Tag tranebærrene ud af fryseren og lad dem stå på køkkenbordet i 5 minutter. Prik så huller i hvert enkelt bær med en kødnål og kom dem i et sylteglas eller en glasflaske med bred hals. (Det tager ikke så lang tid, som det lyder).
- Drys en teskefuld rørsukker eller to over bærrene og hæld derefter vodka over.
- Sæt låg på og lad snapsen trække i 4-6 uger. Smag gerne på den undervejs. Hvis du kan smage, at den skal have mere sukker, så tilsæt gerne lidt mere.
- Filtrer tranebærsnapsen gennem et kaffefilter i en tragt, så snapsen løber ned i en ren flaske.
- Smag på den og vurder om den skal sødes mere. Tilsæt evt. lidt mere rørsukker eller evt. lidt honning. Hvis du søder den, så lad den trække en dags tid mere.
- Du kan nu begynde at drikke af tranebærsnapsen, men den bliver endnu bedre, hvis den får lov at stå og udvikle smagen i yderligere et par måneder eller mere.