Her er opskriften på et lyst kernerugbrød, som kan bages på næsten ingen tid, og som er et virkelig smagfuldt og lækkert brød. Brødet er velegnet til alt lige fra madpakken til frokostbordet, brunchbordet og ostebordet.
Lyst rugbrød med kerner
Lyst kernerugbrød med kefir er et af de hjemmebagte nemme rugbrødsopskrifter, vi ofte tyer til. Det er dejligt at have et brød, man kan bage hurtigt – i weekenden, efter arbejde, så det er klar til madpakker næste morgen, eller når man fx venter gæster. Dette lyse kernerugbrød er sådan et.
Brødet smager godt på frokostbordet med pålæg eller fx en hjemmelavetlavet røget gulerodshummus med mandler. Det er også godt på brunchbordet med æg og pølse eller på et ostebord med smagfulde oste eller fx i madpakken. Man kan næsten sige, at det er et all round-brød.
I brødet er der græskarkerner, solsikkekerner og sesamfrø. Har du lyst til at tilsætte andre frø, kan du blot gøre det. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du tilsætter hørfrø, skal du muligvis justere mængden af kefir, da hørfrø suger helt utrolig meget væske. Og det er kedeligt at ende med et tørt kernerugbrød.
Opskrift på lyst kernerugbrød med kefir
Opskriften på kernerugbrødet er helt enkel, og det er på ingen måde svært at bage. Sæt gerne brødet over om morgenen og lad det hæve i løbet af formiddagen. Så passer det med at kunne bage brødet færdigt til frokost. Og det er da lækkert med et lunt og nybagt frokostbrød.
Brødet bages på kefir, som er fermenteret sødmælk. Kefir er utrolig godt for fordøjelsen, da det indeholder en stor mængde bakterier, som hjælper vores tarmsystem med at fordøje alt det, vi spiser. Samtidig bidrager kefiren til at sætte gang i brødets gæringsprocesser på samme måde, som øl gør. Derfor er kefir fantastisk at bruge i brød.
Du kan godt erstatte kefiren med kærnemælk eller yoghurt naturel, men det vil blive en lille smule anderledes og få en lidt anden smag.
Får du lyst til at bage mere hjemmebagt brød, så find gerne inspiration i de mange andre brødopskrifter her på siden. Prøv fx:
Nødderugbrød – nemt, lyst og luftigt
Grønkålsrugbrød med øl og hasselnødder
Lyst kernerugbrød med kefir
Equipment
- 1 rugbrødsform, ca. 1,5 l
Ingredienser
- 5 dl kefir
- 25 g gær
- 50 g græskarkerner
- 50 g solsikkekerner
- 50 g sesamfrø + et par spiseskefulde til at drysse på toppen
- 1 spsk honning
- 1 spsk groft salt
- 250 g rugmel
- 250 g sigtet speltmel
Sådan gør du
- Hæld kefir i en røreskål og rør gæren ud heri.
- Tilsæt groft salt, honning og græskarkerner, solsikkekerner og sesamfrø.
- Tilsæt rugmel og sigtemel lidt efter lidt. Rør dejen godt sammen – gerne på en røremaskine – i ca. 5-10 minutter. Den skal være lidt klistret og rugbrødsagtig til sidst.
- Lad dejen stå og hæve tildækket i ca. 2 timer.
- Efter forhævningen slår du dejen sammen og lægger den i en smurt rugbrødform på ca. 1 1/2 liter.
- Pensl brødet med vand, prik det med en gaffel og drys sesamfrø hen over brødet.
- Lad brødet efterhæve i ca. 30 minutter.
- Bag brødet ved 240 grader i ca. 15 minutter, skru ned på 200 grader og bag brødet videre i ca. 30 min.
- Lad brødet køle lidt af, inden du skærer det i skiver.