Lav den dejligste røde æblegelé af havens æbler. Geléen kan laves med en sød vaniljesmag, som giver en god kontrast til de syrlige æbler. Brug den i desserter, på pandekager, på en ostemad og meget mere.
Æblegelé med vanilje
Æblegelé med vanilje er en fast bestanddel af efteråret hjemme hos os. Vi kunne ikke forestille os ikke at have adskillige glas med den dejlige røde, søde gelé til at forsøde efteråret med. Den smager nemlig forrygende – særligt på en ostemad til søndagsmorgenbordet.
Det er temmelig nemt at lave sin egen æblegelé, og hvor smager det dog bare skønt. Geléen bliver på forunderlig vis altid rød eller lyserød og skifter farve i løbet af processen, selv om man bruger æbler med hvidt kød. Det er en af de små magier, der sker i køkkenet.
Hvad kan du bruge geléen til?
Æblegelé hører til på søndagsmorgenbordet i løbet af efteråret og vinteren og kan spises som den er på et stykke brød eller ovenpå en ostemad. Den har nemlig den der helt fantastiske syrligt-søde smag, og hvis man koger den med vanilje, får man også den fine, næsten dessertagtige vaniljesmag med.
Derudover smager geléen godt på pandekager og til æbleskiver og i desserter og kager. Prøv fx at komme klatter af æblegelé ovenpå flødeskummet på en gammeldags æblekage. Eller læg en klat ovenpå flødeskummet som tilbehør til en kage.
Geléen smager også godt på yoghurt om morgenen eller på havregrøden, evt. sammen med friske æblestykker og en hjemmelavet granola.
Se alle opskrifter på hjemmelavet gelé
Brug knap modne æbler til din gelé
Når du laver æblegelé – og gelé i det hele taget – er det vigtigt, at du bruger frugt, som er knap modent. Her er indholdet af pektin nemlig større, og du kan få geléen til at stivne blot ved hjælp af frugtens eget pektinindhold. Bruger du fuldmoden frugt, er pektinindholdet mindre, og geléen vil have sværere ved at stivne.
Ved du, at dine æbler er modne, kan du evt. bruge lidt geleringsmiddel, som kommes i saften inden sukkeret kommes i. På den måde vil du stadig kunne få en fast gelé, selv om du bruger modne æbler.
Jeg har skrevet en hel guide om at lave gelé, så hvis du gerne vil blive klogere på processen eller fejlsøge, vil jeg anbefale dig at gå til den:
Du finder guiden til at lave god gelé her.
Opskrift på æblegelé
Opskriften på den dejlige gelé af æbler er ganske nem at gå til. Brug gerne saftige æbler, så du får godt med saft. Nogle æblesorter er mere “tørre” i det og giver ikke ret meget saft, når de bliver kogt. Du kan smage på æblet, om frugtkødet virker tørt eller fuld af saft. Brug også gerne æbler, som er til den syrlige side, så får du den bedste smag i din gelé.
Har dine æbletræer givet en stor æblehøst? Så tjek også gerne mine mange andre æbleopskrifter for inspiration til, hvad du skal lave med dine æbler. Her er et lille udpluk, men der er mange flere:
Æblesnaps med rosmarin og peberkorn
Æblegelé
Equipment
- 4-5 Sylteglas
Ingredienser
- 1 kg knap modne saftige æbler
- ca. 3 dl vand
- 500 g sukker pr. 1/2 liter siet saft
- evt. 1/2 stang vanilje
- 1/2 tsk atamon
Sådan gør du
- Skyl æblerne og fjern stilk og blomst.
- Skær de hele æbler i grove tern. Kernehuset skal med, da der sidder en masse pektin her, som hjælper geléen til at blive stiv.
- Kom de grove æbletern i en gryde sammen med vand og bring i kog. Lad æblerne småkoge med låg, til de er møre, ca. 20-30 minutter.
- Hæld æbler og saft gennem en si og lad gerne æblerne stå og dryppe af et par timer, til du kan se, der ikke kommer mere saft. Du må endelig ikke presse æblerne igennem, da geléen så vil blive uklar. Lad saften dryppe selv.
- Vej sukker af, så det passer til den opmålede mængde saft, og skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med lidt af sukkeret.
- Mål saften af og kom den i en ren gryde, bring den i kog og tilsæt sukker og vanilje.
- Lad saften koge i ca. 10 minutter, indtil den er blevet tyk. Vil du være helt sikker på, at geléen stivner, når du hælder den på glas, kan du lave geléprøven: Tag en lille teskefuld saft på en kold tallerken og sæt den i køleskabet et par minutter og tjek så, om saften er blevet tyk og geléagtig. Er den stadig tynd, koger du blot saften lidt længere. Du kan også få en fornemmelse af tykkelse, når du stikker en kold ske ned i saften. Hvis den er ved at tykne, vil den klæbe til bagsiden af skeen, lige som den vil falde i tunge dråber fra den.
- Når du vurderer, at saften er tyk nok, tager du den fra varmen, skummer den af, så du får alle urenheder væk, tilsætter 1/2 tsk atamon og hælder geléen på atamonskyllede sylteglas. Lad geléen køle lidt af og sæt så låg på og opbevar æblegeléen på køl.