Lav den dejligste anderillette af resterne fra juleaften. Rillette af and smager fuldstændig vidunderligt og er den perfekte måde at bruge resterne på. Server anderiletten til julefrokosten eller nyd den bare i dagene efter jul.
Al for meget mad
Anderillette hører til en af efterjulens store madglæder. Den laves på resterne af julemiddagen (eller mortensaftenmiddagen) og bliver dermed til en ny lækker vinterret. Det vidunderlige er, at resterne bliver brugt på en god måde, og riletten smager skønt på et stykke brød, fx til julefrokosten.
Når vi er samlet til juleaften, er vi altid mange, og der bliver lavet masser af mad. Som oftest laver vi to ænder, en kalkun, en flæskesteg og et stort farsbrød. Det giver naturligvis også en del rester.
Rillette smager helt fantastisk og behøver ikke at være så svært, som nogle gør det til. Jeg laver anderilletten på den absolut nemmeste måde, man næsten kan. Målene er ikke så vigtige. I opskriften her får du cirkamål. Det vigtigste er, at du bruger de anderester, du har tilbage.
Opskrift på anderillette
Den nemme opskrift på anderillette finder du lige herunder. Rillette laves rationelt sådan, at mødes krydres og derefter koges mørt i fedt. Derefter rives kødet og pakkes i en beholder sammen med fedt, hvilket giver kødet en lang holdbarhed. Det er derfor en gammel konserveringsmetode til kød.
Denne rillette er ikke lavet helt , som man traditionelt laver rillette. I stedet er denne her er lavet på en måde, så man udnytter alle rester og undgår madspild.
Rilletten kan godt virke lidt grå og kedelig at se på, men døm ikke på udseendet – den smager som en drøm. Og så er den både nem at lave og lækker at servere til julefrokosten.
Får du lyst til at lave flere lækre hjemmelavede retter til julefrokosten, så kan det være, at du finder lidt inspiration i disse opskrifter:
Se alle opskrifter på retter til julefrokost
Anderillette
Ingredienser
- ca. 1/2 and (stegt)
- andefedt
- ca. 12 hele sorte peberkorn
- 1 laurbærblad
- ca. 1 dl andebouillon (eller vand)
- 1 gulerod, skrællet og skåret i fine tern
- 1 persillerod, skrællet og skåret i fine tern
Sådan gør du
- Pil anden fri for ben, brusk og skind, læg kødet i en gryde og dæk ca. halvt med fedt. Spæd med bouillon eller vand, til kødet lige er dækket.
- Tilsæt peber, laurbær og fine små tern af gulerod og persillerod.
- Bring I kog, og lad kødet småkoge i ca. 1,5 time ved svag varme, til vandet er kogt væk. Fjern peber og laurbær (her er det en god idé, at du har talt antal peberkorn og ikke bare har drysset i).
- Kom det hele i en røremaskine og rør til kødet er helt trævlet, sådan lidt “postejagtigt”. Pres derefter det våde kød i en form eller en skål og stil på køl.
- Anderilletten kan enten være på køl, til den har “sat” sig eller serveres lun. Begge dele smager fantastisk. Server evt. med syltede rødløg og nødder.