Af al brød vi bager (og vi bager meget brød), er disse brød uden tvivl vores favoritbrød. Brødet har en helt utrolig lækker og varm smag af malt og sirup uden at være for sød og uden at være for maltet.
Yndlingsbrødet
Favoritbrød kaldes sådan, fordi det hører til et yndlingsbrød i vores familie. Brødet har en mellemtyk skorpe, som er blød, men sej (du kan sagtens lave skorpen mere sprød, hvis du er til det, så sprayer du bare med vand ind i ovnen, mens det bager). Brødens indre er svampet og blødt.
Men det bedste ved brødet er smagen. Brødet har nemlig den dejligste varme, let maltede og subtilt søde smag, som gør det helt enormt lækkert. Brødet bages nemlig med øl og sirup, som udvikler smagen i brødet. Brødet smager derfor godt både til ost og pålæg, marmelade og nutella og hvad man ellers kan finde på at komme på sit morgenbrød.
Når du rister brødet, bliver skorpen sprød og knasende, mens brødets indre forbliver blødt. Det er det, der gør det så emminent som ristebrød.
Et alsidigt brød
Børnene elsker brødet – både friskbagt og ristet på en brødrister efter nogle dage.
Det er også et brød, vi bruger som madbrød. Prøv fx at riste det og servere det med frisklavet bruschetta eller hjemmelavede tapenader, persillepesto, auberginecreme eller hummus. Det smager himmelsk på en sommeraften, eller når du længes efter en.
Derudover er favoritbrødet simpelthen perfekt til ostebordet.
Samtidigt er brødet utroligt nemt at bage, og det betyder også noget i en travl hverdag. Du får to ret store brød af en portion dej, og ét brød rækker fint til morgenmad til vores familie på fem.
Opskrift på favoritbrød
Favoritbrød kan laves på ganske få timer. Du kan også lade dejen koldhæve i køleskabet natten over og bage det næste morgen. Reducer da mængden af gær til det halve, og sørg for, at dejen får stuetemperatur, inden du bager det.
Får du lyst til at bage flere brød selv, så tjek gerne de mange andre brødopskrifter:
Grydebrød med rødbeder og oregano
Lyst landbrød – bagt på en formiddag
Kefirbrød – sprødt, knasende, blødt og velsmagende
Favoritbrød
Ingredienser
- 6 dl vand
- 1/2 øl – gerne en mørk øl
- 50 g gær
- 50 g sirup, almindelig eller fx ahornsirup
- 2 spsk salt
- 150 g sigtemel
- 150 g rugmel
- ca. 800 g hvedemel
Sådan gør du
- Rør gæren sammen med vand, sirup og salt.
- Bland derefter resten af ingredienserne i og rør dejen godt. Rør den gerne på maskine og hæld hvedemelet i lidt ad gangen.
- Stil dejen til hævning i ca. en time eller til den har dobbelt størrelse.
- Hæld derefter dejen ud på et meldrysset bord og giv den en kort æltetur, så du slår luften ud af dejen. Del dejen i to og form den til to brød, som du lægger ved siden af hinanden på den lange side af bagepladen.
- Lad brødene efterhæve i ca. 45 minutter.
- Sæt brødene i en 250 grader varm ovn (varmluft). Sæt efter 10 minutter temperaturen ned til 200 grader og bag brødene færdige i ca. 15-20 minutter.
- Tag brødene ud og lad dem afkøle på en bagerist.