Der er simpelthen næsten ikke noget bedre end gammeldags æblekage med flødeskum. Selv om det ofte er i efteråret, at vi laver æblekage, er der intet i vejen for også at lave denne afsindigt lækre dessertkage i de kolde, triste vintermåneder.
Kage med bid og knas
I denne opskrift er den klassiske æblekagerasp udvidet med mandler og havregryn, hvilket giver en knasende lækker rasp med nøddesmag og bid i. Det, synes jeg, smager rigtig godt.
Æblekagen bliver bedst, hvis du bruger syrlige madæbler, for så opstår der en større kontrast mellem de syrlige æbler, den fede fløde og den knasende sprøde æbelkage-nødderasp. Til gengæld er der intet i vejen for at bruge havens nedfaldsæbler. Faktisk er det en fantastisk måde at bruge de nedfaldne æbler på, for man kan blot skære de stødte pletter fra. Og det er jo en dejlig tanke at få brugt havens afgrøder.
En dansk kageklassiker
Gammeldags æblekage er jo en dansk kageklassiker, som findes i mange spændende varianter. Den laves formentligt en lille smule forskelligt fra egn til egn i Danmark, og så er der i de senere år kommet nye udgaver til. Nogle gange lidt sundere, hvor noget af fløden erstattes af et syrnet mælkeprodukt, og hvor der anvendes nødder og mindre sukker.
En af de varianter, som jeg tænker flest laver (fordi den er så nem) er gammeldags æblekage med makroner. Den variant smager nu også godt, og du kan finde opskriften her, hvis du er mere til den.
Se alle opskrifter på æblekager
Opskrift på gammeldags æblekage
Opskriften på den klassiske æblekage er ganske nem, og æblekagen er hurtigt lavet. Du kan lave en stor æblekage i en skål eller du kan servere kagen i mindre portionsglas. Det sidste er særligt indbydende, hvis du serverer kagen som en dessert.
Har du masser af æbler i haven, så udforsk også gerne mine mange andre æbleopskrifter. Her er et lille udpluk til inspiration:
Æblesnaps med rosmarin og peberkorn
Gammeldags æblekage
Ingredienser
Æblemos
- 800 g æbler
- 1 dl vand
- evt. et lille drys sukker, hvis du anvender meget syrlige æbler
Æblekagerasp med mandler
- 100 g rasp eller æblekagerasp
- 50 g hakkede mandler
- 50 g havregryn
- 25 g smør
- 40 g sukker
Pynt
- 2,5 dl piskefløde
- ribsgelé eller en anden syrlig gelé
- hakket mørk chokolade
- evt. friske mynteblade
Sådan gør du
- Skræl æblerne og skær dem i store tern. Kom dem i en gryde med vand og kog dem over svag varme med låg på i ca. 10 minutter, til æblerne er kogt møre og er blevet til en grød. Hvis du bruger madæbler eller meget syrlige æbler, kan du smage grøden til med lidt sukker, mens den er varm. Sæt derefter æblegrøden til afkøling.
- Bland de hakkede mandler, havregryn og raspen sammen i en skål.og vend det derefter ud på en pande med smeltet smør. Drys med sukker og rist raspen, til den er sprød og gylden. Køl æblekageraspen af.
- Pisk fløden luftig – pas på med ikke at piske den for meget.
- Fordel æblekagerasp, æblemos og flødeskum lagvist i en stor skål eller 6 portionsglas i nævnte rækkefølge. Du kan pynte flødeskummen med klatter af gelé, hakket mørk chokolade og evt. et grønt mynteblad.