Menu
Ost, snacks & kolde saucer

Hjemmelavet mascarpone

Hjemmelavet mascarpone

Lav din egen hjemmelavede mascarpone! Det er nemt og ligetil og kræver kun to ingredienser: Fløde og citronsaft. Og masser af tålmodighed. Til gengæld får du den lækreste flødeost, som kan bruges både i det søde og det salte køkken.

Lav din egen italienske flødeost

Hjemmelavet mascarpone er en virkelig lækker ting at lave selv. Det er overhovedet ikke svært og kræver kun to ingredienser, nemlig fløde og friskpresset citronsaft. Og så lidt tålmodighed, for flødeosten laves over et par dage. Først skal den stå og tykne, og derefter skal vallen sies fra.

Har man tålmodigheden, bliver man til gengæld belønnet med den lækreste hvide, cremede flødeost med en skøn tyk konsistens. Flødeosten kan bruges både i desserter og kager, men også i det salte køkken i fx pastaretter, supper og på pizza.

Lav din egen flødeost
Mascarpone lavet af fløde og citronsaft

Flødeosten i tiramisu

Det er helt oplagt at bruge den hjemmelavede mascarpone-ost til en god tiramisu. Her er mascarpone hovedingrediensen sammen med savoiardi (lady fingers), der bliver dyppet i kaffe og likør og efterfølgende lagt med ostecremen.

Det er måske en af de bedste desserter i verden!

Og hvis du, som jeg, godt kan lide at lave mad fra bunden, så er tiramisu en sjov opgave, hvor du kan lave mange af tingene selv, bl.a. amaretto mandellikør, savoiardi og mascarponen her.

Du finder opskrifterne her:

Hjemmelavet italiensk flødeost

Opskrift på hjemmelavet mascarpone

Det er virkelig nemt at lave mascarpone selv. Du opvarmer fløde til 85 grader, tilsætter friskpresset citronsaft og sætter derefter fløden på køl i 12 timer eller natten over. Næste dag vil fløden være blevet helt tyk, men med en masse overskydende valle, som skal sies fra for at få en cremet ost med en god tyk konsistens.

Osten hældes derfor i en finmasket si eller i et stykke ostelærred og sætte til afdrypning i køleskabet i ca. 12 timer mere. Nu har du så den rene ost, som du kan bruge i madlavningen eller i det søde køkken. I løbet af de næste par dage, vil osten endda blive enden mere tyk og cremet.

Får du lyst til at lave flere hjemmelavede/hjemmerørte oste og smør, så tjek gerne mine andre opskrifter:


Hvidløgsost

Lakseost – hjemmerørt, cremet og aldeles lækker

Ramsløgsmør med citron


Se alle opskrifter på hjemmerørt smør & ost

Italiensk cremet flødeost
Hjemmelavet mascarpone

Hjemmelavet mascarpone

Lav din egen hjemmelavede mascarpone! Det er nemt og ligetil og kræver kun to ingredienser: Fløde og citronsaft. Og masser af tålmodighed. Til gengæld får du den lækreste flødeost, som kan bruges både i det søde og det salte køkken.
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 10 min
Fortykning og afdrypning 1 d
Samlet tid 1 d 20 min
Ret Hjemmelavet ost
Køkken Italiensk
Antal 500 g, ca.

Equipment

  • 1 sukkertermometer eller digitalt termometer
  • 1 stykke ostelærred eller en finmasket si

Ingredienser
  

  • 1 liter piskefløde
  • 2 spsk citronsaft

Sådan gør du
 

  • Hæld fløden i en gryde og varm den op til 85 grader. Brug et termometer.
  • Rør friskpresset citronsaft i fløden, hæld fløden i en beholder med låg på og sæt på køl natten over eller i minimum 12 timer.
  • Hæld flødemassen over i et ostelærred i en si eller blot i en finmasket si og sæt sien over en skål, som vallen kan dryppe ned i.
  • Sæt si og skål i køleskabet og lad det dryppe af natten over eller i ca. 12 timer, indtil mascarponen har en tyk og lækker cremet konsistens.
  • Skrab mascarponen ud af ostelærredet eller den finmaskede si og rør den godt igennem.
  • Opbevar mascarponen i en lukket beholder i køleskabet. Her den kan holde sig i en uges tid.

Noter

TIP: Smid ikke vallen ud, men brug den i dit bagværk.
Keyword Ost, Tiramisu
Hjemmelavet mascarpone af fløde og citronsaft

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.