Hybensild med rosmarin er ikke blot en silderet; det er en hyldest til smag, tradition og kreativitet. Det er en fortolkning af sildens verden, der inviterer til en smagsrejse fyldt med overraskelser og velbehag. Og så er det historien om at bruge sin hjemmelavede hybensnaps på absolut allerbedste vis.
Krydderlage med intens hybensmag
Det, der gør denne hybensild med rosmarin særlig, er brugen af hjemmelavet hybensnaps i krydderlagen. Den dybe, runde smag af hyben kombineret med det krydrede strejf af snapsen giver en karakteristisk og uforglemmelig oplevelse. Rosmarinens aroma tilføjer en pikant dimension og skaber en silderet, der er både elegant og overraskende.
At bruge hyben fra din egen snaps i silderetten er mere end bare en ingrediens; det er en historiefortælling. Det er en hyldest til lokale råvarer og personlig kreativitet i køkkenet. Der er en særlig glæde ved at se ens egne kreationer forvandle sig til lækre retter, der bringer smil på folks læber ved hvert bid. Og så er det en vidunderlig tanke at bruge naturens gaver fuldt ud.
Hybensnaps
For at kunne lave hybensild med rosmarin er du nødt til at have en hybensnaps. Måske har du lavet en i løbet af sommeren? Hvis ikke, synes jeg bestemt, du skal lave en næste gang, der er hyben i sæson. Har du plukket hyben og lagt i fryseren, kan du også lave en snaps af dem. Eller du kan købe frosne hyben i supermarkedet eller tørrede hyben i helsekostbutikken.
Se her, hvordan du laver din egen hybensnaps.
Det smarte er, at du kan lave din hybensnaps i sensommeren og lade den stå og trække indtil jul. Her filtrerer du snapsen, men gemmer hybenfrugterne, som er perfekte at bruge i madretter. I denne silderet er de gennemsøbede hybenfrugter skåret i mindre stykker og blandet i lagen – og det smager fantastisk. Har du lavet snaps, men ikke gemt hybenfrugterne, kan du anvende hyben fra fryseren, som får lov til at koge med i lagen i nogle minutter.
Opskrift på hybensild med rosmarin
Opskriften er ganske enkel, når først du har snapsen. Og silderetten tager ikke mange minutter at lave. Jeg bruger gerne en god hybeneddike, som du også kan lave selv.
Se, hvordan du laver hybeneddike her.
Og ellers kan den købes i et velassorteret supermarked. Kan du ikke finde en hybeneddike, kan du erstatte med en æblecidereddike, som vil give en lidt anderledes smag, men den vil stadig være god og passe til retten.
Får du lyst til at lave mere med hyben, så find gerne inspiration i mine mange andre hybenopskrifter:
Hybensild med rosmarin
Ingredienser
- ca. 4 marinerede sildefileter skåret i bidder
- 1 dl rørsukker
- 1/2 dl hybeneddike (eller en anden mørk eddike)
- 1/2 dl lys eddike, fx en roseneddike
- 1/2 dl hybensnaps
- 1/2 dl hakkede hyben (fra snapsen eller fra frost)
- 2 stængler blød rosmarin
- 10 hele sorte peberkorn
- 10 hele korianderfrø
- 6 hele enebær
Sådan gør du
- Skær sildefileterne i bidder.
- Varm sukker og eddike op i en lille gryde (sammen med hyben, hvis de kommer fra frost), indtil sukkeret er helt smeltet. Sluk når blandingen koger.
- Tag gryden af blusset og tilsæt hybensnaps, hakkede hyben fra snapsen, hakket rosmarin, hele peberkorn, korianderfrø og enebær.
- Hæld lagen over sildebidderne i en skål og anret evt. sildene.
- Server sildene når de har trukket i mindst et par timer. Pynt evt. med rosmarin.