Hyldebærsnaps er en særlig snaps, synes jeg, for den bliver helt mørk og nærmest portvinsagtig. Og så er den perfekt til julebordet, hvor den står godt til fx den varme leverpostej med champignons og hjemmesyltede rødbeder. Hvis du er til portvin, er det måske lige en snaps for dig.
Lav snaps på hyldebær på nul komme fem – næsten
Det er utrolig let at lave hyldebærsnaps selv. Det eneste, det kræver, er en god gåtur i naturen (med mindre du har hyld i haven), en tur til købmanden efter en flaske klar Brøndum og så en god portion tålmodighed. Hyldebærsnaps er nemlig en af de snapse, som skal trække i lang tid. Og jo længere tid den trækker, jo mere portvinsagtig bliver den.
Som udgangspunkt behøver du ikke søde den ret meget, men det er samtidig en snaps, du kan gøre helt dessert-agtig ved at søde den lidt mere, end du ellers ville gøre. Den smager fremragende. Prøv dig frem i forhold til trækketid og smag. Snapsen vinder desuden ved lagring.
Opskrift på hyldebærsnaps
Neden for finder du den meget nemme opskrift på kryddersnaps lavet på hyldebær. Pluk bærrene, når de er helt modne, men helst ikke overmodne. Snapsen skal trække i mindst 1-2 måneder og gerne længere.
Det her med, hvor lang tid kryddersnaps skal trække, er i store træk et spørgsmål om smag og behag. Bær skal trække væsentligt længere tid end krydderurter og blomsterblade. Men hvis du synes, din hyldebærsnaps smager godt til jul, er der intet i vejen for, at du filtrerer og drikker den der.
Kan du godt lide at lave dine egne kryddersnapse og likører, så kan det være, at disse udvalgte og meget populære opskrifter også kunne inspirere dig:
Gylden julesnaps med appelsin, kanel og hibiscus
Æblesnaps med rosmarin og peberkorn
Solbærrom – solbærlikør på rom
Se hele samlingen af opskrifter på hjemmelavet kryddersnaps her
Hyldebærsnaps
Equipment
- Sylteglas med låg
- Glasflaske med låg
Ingredienser
- 3,5 dl modne hyldebær
- 3,5 dl klar, smagsneutral snaps, fx Brøndums klar snaps
- ca. 1 spsk honning
Sådan gør du
- Pluk et par store klaser hyldebær og pil bærrene af, så du får alt det grønne væk. Skyl bærrene godt og kog bærrene i 20 minutter, så du fjerner bærrenes naturlige giftstof.
- Hæld vandet fra og hæld dem derefter på et stort sylteglas.
- Tilsæt 1 spsk honning og hæld snapsen over.
- Lad snapsen stå og trække i lang tid et mørkt sted. Gerne i 3-4 måneder.
- Smag på snapsen i ny og næ, så du kan følge med i udviklingen af smagen.
- Når du synes, snapsen smager som den skal, filtrerer du den ved at lægge et kaffefilter i en tragt, som du sætter i den flaske, du gerne vil opbevare snapsen i. Hæld snapsen gennem filteret.
- Nu har du en aldeles dejlig hyldebærsnaps, som du nu kan vælge at søde yderligere eller fortynde med mere snaps. Smag dig frem og del evt. snapsen op i to eller lav dobbeltportion, så du har mulighed for at lege lidt med smagen.
4 comments
Hej Trine
Jeg har `lige opdaget` din side.
Hvor er der bare mange fede og lækre opskrifter, selvom jeg ikke har set alle endnu.
Din hyldebær snaps lyder også lækker. Men skal bærrene ikke forarbejdes/koges op før brug. Har læst et andet sted, at bærrene kan være/er giftige ligesom de grønne stængler på hyld?
Ser frem til at høre fra dig.
Ha` en dejlig dag
Venlige hilsner
Carsten
Hej Carsten
Dejligt at høre, at du har “opdaget” min blog 🙂 Velkommen til! Jo, det er helt korrekt, at det anbefales, at man koger hyldebærrene i 20 minutter, inden man bruger dem, for at fjerne de stoffer, der kan udvikle giftigt cyanid – også kaldes blåsyre. Det fremgår også af opskriften 🙂 Billederne er af lidt ældre dato, men det ser nu flot ud, ikke?
God fornøjelse med produktionen!
Mange hilsner Trine
Hej Trine.
Jeg har lavet hyldebærsnapsen med brombær og honning samt tilsat en vaniljestang. Fantastisk; særligt spædet op med Brøndumsnaps. Vi prøvesmagte den i dag (lavede den i september), og den smager jo fantastisk. Mit spørgsmål er derfor, hvor længe kan den holde? Jeg har lagt den på køl. Jeg går ikke ud fra, at den skal i fryseren? Vh Maria
Hej Maria
Det lyder vel nok som en lækker kombi – jeg er glad for at høre, at resultatet er blevet så godt. Snapsen kan holde sig i flere år. Den vil udvikle mere karakter og måske vil du opdage, at den faktisk smager endnu bedre om et halvt eller et helt år. Den vil sikkert også danne lidt bundfald med tiden, men det kan du undgå at hælde i glasset ved ikke at ryste den først. Den kan sagtens opbevares ved stuetemperatur, men drikker I den afkølet, er det jo helt fint at have den stående i køleskabet.
God fornøjelse med dit videre snapsebryggeri 🙂
Mange hilsner Trine