Dette er en rigtig lækkerbidsken: Hyldeblomst-jordbærsnaps. Den skal laves i juni, mens hylden blomstrer og jordbærrene er i sæson. Du vil ikke fortryde det!
Det bedste af sommeren på glas
Hyldeblomst-jordbærsnaps er uden tvivl en af sommerens lækkerier. Og så er den nem at lave og drikkeklar efter et par uger. Og herefter kan kryddersnapsen nyden resten af sommeren.
Der findes nemlig næsten ikke noget bedre end jordbær og hyldeblomster, når vi befinder os i juni (det skulle da lige være nye kartofler, asparges og hybenroser og …). Og det er en glæde at komme disse fantastiske smage på glas.
Denne kryddersnaps kan bevæge sig mellem at være en rigtig snaps og en sød likør, som smager skønt til en dessert, fx jordbær med fløde og hyldeblomstsirup. Det er helt op til dig, hvad du bedst kan lide, og du kan søde din hyldeblomst-jordbærsnaps i forhold til, hvordan du gerne vil anvende den.
Kryddersnapsen er en fornøjelse at lave og kan desuden anvendes i sommerdrinks, velkomstdrinks og lignende. Så jeg lover dig, at du ikke brænder inde med denne snaps – heller ikke, hvis du ikke helt er snapsetypen.
Læs i øvrigt mere om hyld på miljøstyrelsens hjemmeside
Opskrift på hyldeblomst-jordbærsnaps
Neden for finder du opskriften på den sommerlige kryddersnaps med hyldeblomster og friske jordbær. Lav den gerne så tidligt på sæsonen, som du kan, så du har mulighed for at nyde den sådan helt likøragtigt sammen en lækker citron-marcipankage med hyldeblomstcreme eller måske en portion jordbær med fløde og hyldeblomstsirup.
Har du – lige som jeg – hang til at lave spændende kryddersnapse af årstidens råvarer, så kan det være, at disse udvalgte opskrifter på kryddersnapse også vil inspirere dig. De er alle baseret på råvarer, som netop er i sæson i juni:
Rosensnaps med honning – hjemmelavet kryddersnaps
Se alle opskrifter på hjemmelavede kryddersnapse
Hyldeblomst-jordbærsnaps
Equipment
- 1 Sylteglas
- 1 Glasflaske med låg
Ingredienser
- 10 friske jordbær (usprøjtede og/eller økologiske – og allerhelst fra egen have)
- 2-3 skærme friskplukkede hyldeblomster
- 3,5 dl klar, smagsneutral snaps eller vodka
- flydende honning, fx acaciehonníng
Sådan gør du
- Rens jordbærrene og fjern den grønne stilk.
- Ryst hyldeblomstskærmene fri for smådyr og skidt, men skyl dem endelig ikke – du skal nemlig have al pollen med, som er det, der giver smag til snapsen.
- Læg både jordbær og hyldeblomster i et sylteglas og hæld snaps eller vodka henover. Snapsen skal gerne nogenlunde dække jordbær og hyldeblomster.
- Sæt låg på glasset og lad kryddersnapsen trække i 1-2 uger.
- Hæld snapsen gennem en sigte for at få jordbær og hyldeblomstskærmene fra og hæld snapsen tilbage i sylteglasset. Hvis du synes, den skal sødes, kommer du 1/2 til 1 spsk honning i, som du lader opløse sig. Lad evn. snapser stå et par timer på køkkenbordet eller til næste dag.
- Nu kan du filtrere snapsen. Det gør du ved at hælde den gennem et kaffefilter i en tragt, som du sætter i den flaske, du gerne vil opbevare snapsen i. Men husk lige at smage på snapsen først, så du er sikker på, at den har den sødme og smag, som DU kan lide. Er snapsen blevet for sød eller for kraftig, kan du fortynde den med lidt mere snaps. Er den ikke sød nok, tilføjer du blot lidt mere honning.