Græskarpuré er helt fantastisk at bruge i madlavningen. Du kan anvende det som smagsgiver og som tykningsmiddel til gryderetter, du kan bruge puréen i bagværk og kager. Og ikke mindst: Du kan lave græskarsmør af den lækre, cremede puré.
Puré eller mos af græskar
Græskarpuré hører til efteråret, når man kan købe græskar alle steder – og måske endda selv har græskar i haven. En hjemmelavet græskarpuré er utrolig nemt at lave selv og giver mulighed for at lave en masse lækre ting i køkkenet.
Puréen kan bruges i kager gerne sammen med pumpkin spice krydderiblanding, som er et rigtigt efterårskrydderi. Det er også helt oplagt at bruge puréen i bagværk, fx i disse koldhævede græskarboller, hvor puréen tilfører saftighed til brødet.
Derudover kan puréen bruges i gryderetter, hvor den fungerer som et sundt tykningsmiddel, der samtidigt virker som smagsgiver. Og så kan du selvfølgelig lave den lækreste krydrede græskarsmør af den cremede puré med masser af dejlige efterårskrydderier.
Med efteråret kommer tiden nemlig til at bruge alverdens krydderier i madlavningen – både i bagværket og i middagsretterne. Krydderier luner og bringer minder om efterårshygge og kolde dage. Græskar har også en smag, som vi tørster efter i efteråret. Smagen er rund, cremet og blød og passer perfekt sammen med de krydderier, vi trænger til netop nu.
Brug den type græskar, du bedst kan lide
Det mest besværlige ved at lave græskarpuré er uden tvivl at skære græskarret op. Du kan lave puréen af lige præcis den type græskar, du synes bedst om, og heldigvis kommer der til flere og flere græskar i handlen i Danmark, så vi får flere valgmuligheder.
Vi har selv dyrket græskar i haven, og lige nu har vi et grønt græskar, som er blevet navngivet Gustav, og som vi har nusset om og passet og plejet hele sommeren. Puréen har jeg dog lavet af et stort orange halloweengræskar, så jeg har en stor mængde. Men jeg kunne lige så godt have lavet puréen af et hokkaido-græskar eller en butternut squash.
Opskrift på græskarpuré
Dette er en opskrift, hvor der ikke som sådan angives mængder, for det giver simpelthen ikke mening. Det er så nem at koge en græskarpuré, at det mere er en anvisning end en decideret opskrift.
Har du lyst til at folde dig godt og grundigt ud med græskar i køkkenet, så tjek også gerne mine mange andre opskrifter med græskar. Her er et lille udpluk:
Butternut curry – opskrift på karryret med græskar
Hokkaidosuppe med chili, ost og serrano
Se alle opskrifter med græskarpuré
Græskarpuré
Equipment
- 1 stor gryde
Ingredienser
- 1 græskar, fx en butternut squash eller et halloweengræskar
- ca. 1 dl vand
Sådan gør du
- Skær græskarret i mindre stykker, skræl det og skær det ud i små tern. Jo mindre ternene er, jo hurtigere er de at koge møre.
- Læg græskarternene i en gryde og tilsæt lidt vand, ca. 1 dl, så bunden af gryden er dækket.
- Bring græskarternene i kog og lad dem koge stille og roligt under låg, indtil de er møre. Det tager ca. 30-45 minutter.
- Hæld det overskydende vand fra og blend græskarternene i en blender (har du en stor portion, må du gøre det ad flere omgange). Alternativt kan du bruge en stavblender.
- Hæld puréen på glas og opbevar den i køleskabet. Den holder sig i en til to uger. Du kan også fryse små portioner ned i frostposer.
2 comments
Hjælp pl.!!! Jeg er lige ved at bage dine lækre græskarboller,men jeg synes at 750 gr. Mel lyder som sødet er for meget. Er det rigtigt?
Jeg er hår igang med at bage double portion af dem .
Pl. Hvis du kan svar mig hsm.
1000 tak ❤️Elsa
Hej Elsa
Nej, det skulle gerne passe – nu er det jo en time siden, du har skrevet, så du har jo nok lavet dejen, men tænk på, at der er 8 dl væske i. Jeg håber, du har fundet ud af det og at bollerne bliver en succes 🙂
Mange hilsner Trine