Der er ikke noget som nybagte boller en søndag morgen – eller en hverdag for den sags skyld. Disse koldhævede græskarboller kan du nå at bage – og spise – om morgenen, inden du tager på arbejde.
Vi er ret vilde med koldhævet bagværk hjemme hos os. Man bruger mindre gær, dejen kan nå at udvikle sig og så er det bare nemt. Denne opskrift er på en rigtig køleskabsdej, som kan holde sig i op til 5 dage i køleskabet. På den måde kan du bage friskbagte boller i små mængder hver dag.
Bollerne er bagt på græskarpuré, som er med til at give bollerne smag og en god konsistens. Og tanken om at spise årstidens råvarer er aldeles vidunderlig og tiltalende, synes vi.
Desuden er dejen virkelig nem at lave, men det kræver, at du har græskarpuré i huset. Jeg laver fx dejen, men jeg alligevel rydder af fra aftensmaden eller mens jeg laver mad.
Opskrift på koldhævede græskarboller (18 stk.)
- 15 g gær
- 5,5 dl koldt vand
- 2,5 dl græskarpuré
- 1 spsk salt
- 150 g havregryn
- 50 g græskarkerner + ekstra til drys ovenpå bollerne
- ca. 750 – 800 g hvedemel
Oplæs gæren i vandet – gerne i en røremaskine.
Tilsæt græskarpuréen og salt og rør det sammen med gærblandingen.
Tilsæt havregryn, græskarkerner og hvedemel, og ælt det hele grundigt på maskinen med en dejkrog. Pisk gerne dejen et minuts tid, så der udvikles glutenstrenge, men pisk endelig ikke så længe, at dejen begynder at blive varm.
Dejen skal være klistret. Hvor meget mel du skal anvende, kommer bl.a. an på, hvor tyk din puré er.
Dæk dejen med film og sæt den i køleskabet natten over.
Næste dag (eller næste igen):
Varm ovnen op til 250 grader varmluft (hvis din kan, ellers så varm du kan få den).
Form bollerne med to spiseskeer, du dypper i vand, så dejen ikke klistrer fast. Sæt hver bolle direkte på en bagplade beklædt med bagepapir. Rids evt. bollerne med en skarp kniv og drys græskarkerner ovenpå.
Bag bollerne i 5 minutter ved 250 grader, så de kan hæve godt op. Skru derefter temperaturen ned og bag bollerne i yderligere 15-20 minutter. Bollerne skal være let gyldne.
Lad græskarbollerne køle af på en bagerist i et par minutter, inden du stiller dem på morgenmadsbordet.
God fornøjelse!
PS/ Husk, at dejen kan holde sig i 5 dage i køleskabet!