Der er ikke noget som nybagte boller en søndag morgen – eller en hverdag for den sags skyld. Disse koldhævede græskarboller kan du nå at bage – og spise – om morgenen, inden du tager på arbejde.
Efterårsboller
Disse koldhævede græskarboller med græskarpuré og græskarkerner er ægte efterårsboller, som er perfekte at bage, når det er højsæson for græskar. Men græskarsæsonen varer faktisk længe, og derfor kan bollerne bage hele efteråret og vinteren igennem.
Vi er ret vilde med koldhævet bagværk hjemme hos os. Man bruger mindre gær, dejen kan nå at udvikle sig, og så er det bare nemt. Denne opskrift er på en rigtig køleskabsdej, som kan holde sig i op til 5 dage i køleskabet. På den måde kan du bage friskbagte boller i små mængder hver dag.
Da dej ikke hæver, når temperaturen er under 4 grader, er det vigtigt, at dejen enten får lov at lave lidt ved stuetemperatur, inden du sætter den i køleskabet eller at du lader bollerne hæve ved stuetemperatur på bagepladen, inden du sætter dem i ovnen.

Opskrift på koldhævede græskarboller
Bollerne er bagt på græskarpuré, som er med til at give bollerne smag og en god konsistens. Og tanken om at spise årstidens råvarer er aldeles vidunderlig og tiltalende, synes vi. Græskarpuré er nemt at lave selv og kan bruges til en hel masse i køkkenet, bl.a. bagværk og kager og som jævner i efterårets simreretter.
Find opskriften på hjemmelavet græskarpuré her.
Desuden er dejen virkelig nem at lave, men det kræver selvfølgelig, at du først har græskarpuré. Lav gerne en stor portion, mens du alligevel er i gang. Jeg rører gerne dejen sammen, mens jeg samtidigt rydder af fra aftensmaden eller mens jeg laver mad.
Får du lyst til at bage flere hjemmebagte boller så find gerne inspiration i de mange andre opskrifter på boller. Her er et lille udvalg:
Krydrede juleboller med juleøl

Koldhævede græskarboller
Ingredienser
- 15 g gær
- 5,5 dl koldt vand
- 2,5 dl græskarpuré
- 1 spsk salt
- 100 g havregryn
- 50 g græskarkerner + ekstra til drys ovenpå bollerne
- ca. 750-800 g hvedemel
Sådan gør du
Dag 1
- Opløs gæren i vandet – gerne i en røremaskine.
- Tilsæt græskarpuréen og salt og rør det sammen med gærblandingen.
- Tilsæt havregryn, græskarkerner og hvedemel, og ælt det hele grundigt på maskinen med en dejkrog. Pisk gerne dejen et minuts tid, så der udvikles glutenstrenge, men pisk endelig ikke så længe, at dejen begynder at blive varm.
- Dejen skal være klistret. Hvor meget mel du skal anvende, kommer bl.a. an på, hvor tyk din puré er.
- Dæk dejen med film og sæt den i køleskabet natten over (eller to).
Dag 2 eller 3
- Varm ovnen op til 250 grader varmluft (hvis din ovn kan og ellers så varm du kan få den).
- Form bollerne med to spiseskeer, du dypper i vand, så dejen ikke klistrer fast. Sæt hver bolle direkte på en bageplade beklædt med bagepapir. Rids evt. bollerne med en skarp kniv og drys græskarkerner ovenpå.
- Bag bollerne i 5 minutter ved 250 grader, så de kan hæve godt op. Skru derefter temperaturen ned og bag bollerne i yderligere 15-20 minutter. Bollerne skal være let gyldne.
- Lad græskarbollerne køle af på en bagerist i et par minutter, inden du stiller dem på morgenmadsbordet.
Noter
