Dette foccaciabrød har jeg valgt at kalde et nordisk foccacia, fordi det egentlig blot er en mere skandinavisk udgave af det klassiske italienske foccacia bagt på durum og tipo 00. Og helt ærligt, det smager fantastisk!
Nogle gange lykkes det bare, når man går i gang med at eksperimentere i køkkenet. Jeg havde gennem længere tid leget med det italienske foccacia – bagt med forskellige meltyper, justeret på mængde og forhold og bagetemperatur- og tid – og en dag slog det mig: Hvorfor ikke prøve at lave et mørkt foccacia? Og så gik jeg i gang.
Mørkt og med kerner
Jeg vidste, det skulle være noget med masser af kerner, og det skulle være rigtig mørkt. Men det var også vigtigt, at brødet hævede ordentligt op, og derfor kunne jeg ikke bruge alt for meget groft mel. Det endte med en skøn kombination af tipo 00 (for hæveevnens skyld), groft durummel (det grove OG det italienske islæt) og maltmel (det mørke bidrag). Og en masse blandede kerner på toppen.
Brødet er så uhyggeligt nemt at bage, at man kun kan klappe i sine små hænder. Og det får ros alle steder, hvor jeg serverer det. Folk bryder ud i et “nej, hvad er det for et brød, det ser spændende ud”. Og det er jo altid dejligt at kunne servere et anderledes brød, som både er hurtigt og nemt at bage, og som samtidigt smager skønt.
Opskrift på nordisk foccacia
- 4 dl koldt vand
- 1 pose tørgær
- 175 g Tipo 00
- 175 g groftmalet durummel
- 20 g maltmel
- 1 stor spsk groft salt
- et par håndfulde blandede kerner, fx chia, græskarkerner, hørfrø, solsikkekerner, sorte sesamfrø og lignende
- ca. 1/2 dl olivenolie eller en god nøddeolie
Dag 1:
Rør tørgæren ud i det kolde vand.
Bland Tipo oo-mel og durum mel i sammen med maltmel og salt.
Rør godt rundt med en grydeske eller lignende. Når dejen har samlet sig til en ensartet klistret masse, sætter du film over og stiller skålen med dejen i køleskabet til næste dag. Du kan også lade den hæve på køkkenbordet i 2 – 3 timer, hvis du gerne vil lave brødet samme dag.
Inden du stiller dejen til hævning, skal du dog sikre dig, at dejen ikke er alt for tynd. Den skal være meget klistret, men må ikke kunne “løbe”. I så fald skal du tilføje lidt ekstra mel.
Dag 2:
Næste dag tager du dejen ud af køleskabet og lader den stå ca. 10 minutter på bordet. Så hælder du den over i en lille bradepande ca. beklædt med bagepapir og lader dejen stå og temperere i ca. 1/2 – 1 time, så den ikke er iskold, når du sætter den i ovnen.
Lige inden du sætter brødet ovnen, hælder du lidt olivenolie ud over brødet i en tynd stråle og godt fordelt, hvorefter du med en (ren) finger prikker huller i dejen.
Så drysser du dine udvalgte frø henover og sætter brødet i ovnen i 30 minutter ved 210 grader.
Rigtig god fornøjelse med dit nordiske foccacia. Brødet passer fremragende til et dejligt ostebord eller som madbrød til en varm ret.