Dette hjemmebagte brød er rustik, sejt og fyldigt og passer virkelig godt til supper og bonderetter, hvor man bruger brødet som ske. Det kan bages på en dag eller du kan lade det hæve natten over. Det kunne ikke være lettere.
Madbrød til varme retter
Dette er et rustikt brød, som er helt utroligt nemt at lave og smager skønt til varme retter som et godt, rustikt madbrød.
Her om vinteren får vi ofte disse her lækre varme retter som spansk bondegryde, simreretter og grove supper. Og til disse retter kræves der et særligt hjemmebagt brød, som er lidt rustikt og groft i det. Brødet her er lavet på durummel og hvedemel, men vil du have det grovere, kan du sagtens udskifte fx en tredjedel af melet med groft mel.
Dejen kan du lave om morgenen, lade det stå og hæve i en skål hele dagen, og så bage det, mens du tilbereder aftensmaden. Og vupti er der friskbagt, rustikt brød til maden, som kan rives i store, grove stykker eller skæres i fine stykker og spises med smør.
Det rustikke brød smager også helt perfekt sammen med en hjemmelavet aioli og kan også spises til ost- og pølsebord eller en god gang tapas.
Opskrift på rustikt brød
Dette brød er absolut et af de nemmeste brød at bage. Man rører blot dejen sammen med en grydeske i en dejskål uden at ælte. Og når brødet skal bages, løftes dejen blot over på en bageplade og deles i to. På denne måde får brødet sit rustikke udseende og samtidigt er der et minimalt arbejde i det. Ikke på noget tidspunkt får man klistrede dejfingre.
Får du lyst til at bage flere lækre brød selv, så tjek gerne de mange andre opskrifter på hjemmebagt gærbrød. Her er et lille udvalg til inspiration:
Grydebrød med græskar og sorte sesamfrø
Rustikt brød
Ingredienser
- 7,5 dl koldt vand
- 10 g gær
- 2 spsk salt
- 400 g durummel
- ca. 650 g hvedemel
Sådan gør du
- Rør gæren ud i det kolde vand – der er ingen grund til at bruge røremaskinen, du kan blot røre dejen sammen i en STOR dejskål med en grydeske af træ.
- Tilsæt salt og mel og rør med grydeskeen indtil dejen bliver rigtig tung at røre i. Den skal være klistret, men tykkere i konsistensen end havregrød og meget mere sej.
- Lad dejen hæve i et køligt rum med et klæde over – enten hele dagen eller indtil næste dag. Dejen kan sagtens stå ude og behøver ikke at komme i køleskabet, men der må ikke være alt for varmt, for så overhæver dejen.
- Når dejen er hævet, drysser du en smule mel ned i dejskålen og løfter dejen over på en bageplade med bagepapir. Her kan du dele dejen med en tynd dejskraber ved at hakke dejen over (ikke skære, for så skærer du luften ud af dejen, og den bliver helt flad). Dejen må gerne se lidt rodet ud på bagepladen, for det er med til at give brødet det rustikke udseende.
- Tænd ovnen på højeste temperatur – ca. 275 grader varmluft – og lad brødene efterhæve i ca. 30 minutter, mens ovnen varmer op.
- Sæt brødene i den varme ovn og bag dem i ca. 15 minutter ved 275 grader, skru derefter ned for varmen til 220 grader og bag dem videre i ca. 30 minutter. Brødene er færdige, når de lyder hule, når du banker på dem.
- Lad brødene køle af på en bagerist.