Syltede rosenblade er en ægte delikatesse, som laves på ingen tid og som kan holde sig i månedsvis på køl. Brug de smukke syltede blade på grilltallerkenen, i salater, sammen med omeletter eller stegte grøntsager.
Juni er rosernes tid
Syltede rosenblade skal man lave, så snart roserne blomstrer i juni. Juni er nemlig rosernes storhedstid – der, hvor de blomstrer helt overdådigt og kronblade ligger overalt på jorden i smukke farver. Og man så lave alverdens lækre ting med de smukke duftende rosenblade.
Syltede rosenblade er så nemt og så lækkert, så det må man unde sig selv. Og så er de hurtige at lave.
Du kan bruge hybenroser eller lige præcis de roser, som du har i haven uanset farven. Dog vil jeg sige, at dine syltede rosenblade bliver smukkest, hvis de har en farve og ikke er hvide, og de smager bedst, hvis du bruger duftende roser.
Rose de rescht
Jeg bruger altid min rose de recht, som jeg har en hel hæk af. Det har jeg selvfølgelig, fordi jeg bruger så mange roser i maden og til naturlige skønhedsprodukter, og netop denne rose er kendetegnet ved sin helt fantastiske duft, og så er den tilmed utrolig smuk. Den har været anvendt til parfume og rosenvand i mellemøsten i hundredvis af år, hvor de dyrker hele marker med denne dejlige rose.
Jeg kan stærkt anbefale dig rose de rescht i haven, hvis du ikke allerede har denne vidunderlige rose. Af alle roser i min have er det nok den, jeg mindst ville undvære. Hvis du selv får lyst til at plante rose de rescht i haven, kan du bestille den lige her på Plantetorvet:
Opskrift på syltede rosenblade
Du finder den nemme opskrift på, hvordan du sylter rosenbladene lige her under. Sørg endelig for at plukke velduftende lyserøde, pink og røde roser – så får du de flotteste syltede rosenblade.
Når du plukker rosenblade, så nip dem af, som naturligt har løsnet sig, fordi de er tæt på at være afblomstrede. Det er de rosenblade, der alligevel vil falde af rosenhovedet næste dag. På denne måde udnytter du dine roser bedst muligt, så du både får glæde af blomstringen og kan bruge dem i køkkenet efterfølgende.
Har du masser af roser i haven, så kan det være, at disse opskrifter med roser også vil inspirere dig:
Agua fresca med rose, citronmelisse og lime
Rosensukker – lyserødt og lækkert
Syltede rosenblade
Equipment
- 1 Sylteglas
Ingredienser
- ca. 3 dl friskplukkede rosenblade
- 2 dl eddike
- 1 dl sukker
Sådan gør du
- Kog en lage ved at varme eddike og sukker op ved middel varme, indtil al sukkeret er smeltet. Sluk for varmen lige, når lagen er ved at komme i kog.
- Stil eddikelagen til afkøling.
- Pluk kronbladene af roserne, så du har ca. 3 dl, når du propper dem ned i et litermål.
- Fordel rosenbladene på et lyst klæde og kig dem efter for kryb og kravl, så du får sorteret uønsket indhold fra.
- Fyld et sylteglas med rosenbladene, og når lagen er helt afkølet, hælder du den over roserne.
- Lad rosenbladene stå og trække i en times tid og fyld så lidt flere rosenblade i glasset – pres dem godt ned i lagen, så de er helt dækket af lage. Rosenbladene vil efterhånden fylde mindre, som de står og trækker i lagen, og der vil blive plads til at komme lidt flere rosenblade i. Gentag om nødvendigt et par gange, så mængden af lage passer med mængden af rosenblade i glasset.
- Opbevar de syltede rosenblade på køl – de kan holde sig i mange måneder. Du kan begynde at spise af dem med det samme.