Det er ganske nemt at lave sin egen krydrede blommeeddike med blommer fra haven og krydderier fra krydderiskuffen. Kryddereddiken kan anvendes i krydrede gryderetter, i saucer og marinader, i dressinger og på salater eller blot til at hælde over nogle bagte grøntsager.
Smuk rød kryddereddike
Krydret blommeeddike får den smukkeste rubinrøde farve, hvis man anvender blå blommer som fx sveskeblommer. Det betyder noget, for det ser bare så flot ud, når man hælder denne smukke eddike henover nogle bagte grøntsager eller rodfrugter, fx ovnbagt selleri eller pastinak.
Men det allerbedste ved denne kryddereddike er dens krydrede smag, som har utroligt mange anvendelsesmuligheder. Det er helt oplagt at bruge eddiken som smagsgiver i gryderetter og karryretter, og derudover passer eddiken virkelig godt til saucer til kødretter.
Brug eddiken i salater og dressinger
Udover det helt oplagte at bruge blommeeddiken som smagsgiver i varme gryderetter og saucer, så er eddiken rigtig god i dressinger til salater og grøntsager. Man kan også nøjes med at hælde en tynd stråle på sin salat eller man kan hælde en lillebitte smule på sit kød eller bruge den til en god, krydret marinade til kød eller grøntsager.
Krydret blommeeddike hører særligt sensommer og efterår til, men eddiken kan holde sig i lang tid og kan bruges hele året rundt.
Se alle opskrifter på kryddereddiker
Opskrift på krydret blommeeddike
Opskriften på denne kryddereddike er ganske nem, og det tager ikke mange splitsekunder at sætte denne eddike over at trække.
Du kan bruge dine blommer fra haven – uanset hvilken sort. Selvfølgelig bliver smagen ikke nøjagtig den samme med forskellige blommesorter, men eddiken får sin egen unikke smag. Og det gælder jo om at bruge havens høst.
Har du ikke blommer i haven, kan du købe nogle på en frugtplantage, ved din lokale grønthandler eller måske i supermarkedet. Vælg nogle gode danske blommer, som ikke er fyldt med sprøjtemidler.
Har du masser af blommer til rådighed, så tjek endelig også mine mange andre blommeropskrifter for inspiration:
Kanelpavlova med blommer og figner
Se alle opskrifter med blommer
Krydret blommeeddike
Equipment
- 1 Sylteglas med låg
- 1 Glasflaske
Ingredienser
- 3 dl klar eddike, æblecidereddike eller hvidvinseddike
- 50 g sukker
- ca. 8-10 sveskeblommer eller lignende
- 1 lille kanelstang
- 2 hele nelliker
- 2 hele allehånde
Sådan gør du
- Kom eddike og sukker i en lille gryde og varm det op. Når blandingen når kogepunktet, tages gryden af varmen.
- Kom krydderier i eddike-sukkerblandingen og lad den køle af.
- Skyl blommerne, fjern sten og skær dem i både.
- Kom blommerne i et sylteglas, hæld den afkølede eddikelage med krydderier over og sæt låg på.
- Lad blommeeddiken trække i ca. 14 dage.
- Si blommer og krydderier fra eddiken og hæld den røde blommeeddike på en ren, skoldet flaske.