Syltede grønne tomater er ren lækkeri og en fantastisk måde at anvende de sidste tomater i drivhuset på, inden efteråret for alvor sætter ind. De syltede tomater smager virkelig skønt sammen med helstegt kylling, til steg og i sandwich – eller bare på din rugbrødsmad.
Grønne lækre bidder
Det er utrolig nemt at lave syltede grønne tomater, og har du ikke prøvet det før, så synes jeg bestemt, tiden er inde. Især hvis du har drivhuset fuld at grønne tomater – som jeg altid har i sensommeren.
Du kan lave dem både af små grønne cherrytomater og lignende eller du kan bruge store tomater, som du skærer op i halve eller kvarte – begge dele smager dejligt. Har du ikke nok af den ene slags, er det intet til hinder for, at du blander dem. Sørg for, at tomaterne har en nogenlunde lige stor størrelse.
Når du koger din eddikelage, kan du bruge lige præcis de krydderier, du foretrækker. I opskriften her er det med de klassiske krydderier som vanilje, kanel og citron, men prøv fx også med chili, stjerneanis eller kardemommekapsler, eller måske lidt revet ingefær.
Opskrift på syltede grønne tomater
Opskriften på den lækre tomater finder du lige nedenfor. Tomaterne smager vidunderligt til varme kødretter, som fx en stegt kylling eller et stykke steg. De kan også spises sammen med gryderetter. Jeg holder meget af at komme dem i sandwich, fx sammen med et par klatter hjemmelavet tomatmarmelade, og så smager de også godt på rugbrødsmadder, fx på kold steg eller leverpostej.
Har du mange tomater i drivhuset eller på friland, som du trænger til at få brugt, så prøv også at kigge nærmere på disse opskrifter:
Hjemmelavet tomatsauce af tomaterne i drivhuset
Focaccia med rosmarin, tomater og havsalt
Syltede grønne tomater
Equipment
- Et stort sylteglas med låg
Ingredienser
- 800 g grønne tomater
- 400 g sukker
- 1,5 dl klar eller lys eddike
- 1 dl vand
- 1 hel kanelstang (ca. 5-6 cm)
- 1/2 stang vanilje
- Revet skal af 1/2 citron
- Atamon til skylning af sylteglasset
Sådan gør du
- Skyld tomaterne grundigt. Hvis du bruger små grønne cherrytomater og lignende og gerne vil sylte dem hele, skal du prikke hul i skindet med en kødnål. Bruger du større tomater, kan du skære dem i halve eller kvarte.
- Kom sukker, eddike og vand i en lille gryde sammen med en kanelstang, vaniljekorn og -stang samt revet citronskal. Varm forsigtigt gryden op, så sukkeret smelter. Bring derefter gryden i kog.
- Tilsæt tomaterne og kog dem i eddikelagen i 5-10 minutter – alt efter, hvor bløde du ønsker dem. Der må gerne være lidt bid i dem.
- Sluk for varmen og kom tomaterne i et atamonskyllet sylteglas (brug fx en øseske) og hæld derefter lagen over, så den dækker tomaterne helt.
- Opbevar de syltede grønne tomater på køl og lad dem gerne trække i mindst en uge eller to, før du begynder at spise af dem.