Man kan lave nok så meget kunstfærdig juleknas, men brændte mandler slår det hele. Hjemmelavede brændte mandler er sjove at lave selv, og så smager de jo simpelthen bare himmelsk.
Hjemmelavet knas
Når jeg har lavet den første portion brændte mandler, går der ikke længe, før jeg kan lave den næste portion. De er nærmest væk på et splitsekund, fordi alle er vilde med de sprøde mandler dækket i et karamelliseret sukkerlag.
Men når det så er sagt, så skal det også siges, at det er lidt af en kunst at lave brændte mandler selv. Ikke fordi det som sådan er svært, men fordi man skal forstå processen og vide, hvornår man skal tage sine mandler af varmen. Jeg kan afsløre, at jo flere brændte mandler man laver, jo bedre bliver man til det.
Lavamandler
Disse brændte mandler er den slags, hvor sukkeret lægger sig som en slags lava rundt om mandlen. Det betyder, at man stopper processen, mens sukkeret begynder at karamellisere, hvilket det begynder at gøre allerede få minutter efter. Men da vi er interesserede i at få et glat og tyndt karamelliseret lag rundt om lava-mandlen, så giver vi alligevel mandlerne lidt mere, mens vi flytter dem hurtigt rundt på panden. Processen er:
- mandlerne ristes i ovnen – hvilket giver dem en fantastisk smag
- sukker og vand smeltes på en pande sammen med mandler og krydderier
- sukker og vand koger ind til en sukkersirup, som lægger sig om mandlerne
- sukkersiruppen vil til sidst krystallisere og blive helt tør på panden
- kort tid efter vil sukkerkrystallerne begynde at smelte og samle sig igen, denne gang som karamel
- det krystalliserede sukker vil sætte sig fast på mandlerne
- det yderste lag af det krystalliserede sukker smeltes, for at gøre mandlerne lidt mere blanke og glatte og give den den karamelliserede smag
- Mandlerne tages af varmen, når man vurderer, at der er risiko for, at det krystalliserede sukkerlag vil begynde at smelte af mandlerne.
Hvis man beholder mandlerne for længe på panden, vil sukkeret smelte helt og blive til karamel, og det gør det lynhurtigt, hvis ikke man er opmærksom. Hvis det sker, vil mandlerne blot blive dækkede af et hårdt og klistret karamellag, og det er ikke helt det samme.
Sørg for at røre i mandlerne hele tiden og skru op og ned for varmen, hvis sukkeret smelter for langsomt eller for hurtigt.
Opskrift på brændte mandler
Nedenfor finder du opskriften på brændte mandler. Husk også lige at kigge de andre opskrifter på juleknas, slik og konfekt igennem og find masser af ny inspiration. Prøv fx at kigge nærmere på disse her:
Uimodståelige lakridskarameller
Se alle opskrifter på juleknas & konfekt
Brændte mandler
Equipment
- en god pande
Ingredienser
- 150 g mandler
- 1,5 dl sukker
- 0,5 dl vand
- 1 tsk vaniljesukker
- 1/2 tsk kanel eller mere, hvis du er vild med kanelsmagen.
Sådan gør du
- Start med at brede mandlerne ud på en bageplade beklædt med bagpair og rist dem i ovnen i 15 minutter ved 160 grader.
- Kom sukker og vand i en pande sammen med mandlerne og krydderier. Smelt sukkeret ved svag til mellem varme. Bring til sidst siruppen i kog.
- Lad siruppen koge ind omkring mandlerne, indtil den krystalliserer. I starten kan du røre sporadisk i mandlerne, men jo mere du nærmer dig krystalliseringspunktet, skal du røre mere i mandlerne.
- Når sukkeret krystalliserer, skruer du en en lille smule op for varmen i nogle minutter, så sukkeret begynder at smelte til karamel og når processen går i gang, skruer du lidt ned igen. Rør i mandlerne hele tiden, så sukkerlaget ikke smelter af.
- Når du kan se, at mandlerne har et lavalag af sukker, som er en anelse karamelliseret på ydersiden, tager du mandlerne af varmen og hælder dem over på et skærebræt eller lignende beklædt med bagepapir.
- Lad mandlerne køle af og opbevar dem derefter i en lukket beholder ved stuetemperatur.