Det er både sjovt og spændende at lave sin egen hjemmelavede kulsyreholdige ginger beer. Hjemmelavet ingefærøl laves med en ingefær-starter og når du har lavet sådan en, tager det ca. en uges tid at lave ingefærøl. Til gengæld får du den dejligste ginger beer, som du kan drikke som den er eller bruge i drinks.
Hjemmelavet ingefærøl med brus
At lave sin egen ginger beer eller ingefærøl er lidt for madnørder. Det skal forstås sådan, at ginger beer er en proces, hvor man eksperimenterer med smag og kulsyreindhold. Og det tager ca. en uges tid at lave. Og man kunne jo bare købe sig til sin ingefærøl.
Men det er faktisk ikke svær at lave sin egen ginger beer. Det kræver blot lidt tålmodighed og opmærksomhed. Og hvis du – lige som jeg – er sådan en, der synes sådan noget er både skidesjovt og dødspændende, så må du helt sikkert i gang med at eksperimentere.
Gingerbug
Ginger beer laves på en ginger bug, en ingefær-starter, som indeholder naturligt vildgær og mælkesyrebakterier fra ingefærroden. Vildgæren fodres med sukker, hvorved man skaber en knitrende masse af ingefær, som kan bruges til at lave ginger beer med brus og i øvrigt til at lave hjemmelavet fermenteret sodavand med lige præcis den smagsvariant, man ønsker.
Du kan se opskriften på, hvordan du laver din egen ginger bug her.
Opskrift på ginger beer
Du finder opskrift og fremgangsmåde for, hvordan du producerer din egen hjemmelavede ingefærøl lige her under. Husk, at du først skal lave din ginger bug, før du er klar til at gå i gang med din ginger beer. Det tager ca. en uge at lave en ginger bug.
Når du laver din egen ginger beer, er der et par ting, du skal være opmærksom på. Derfor opsummerer jeg lige vigtig info her:
Sukker
Du kan bruge enten hvid sukker, rørsukker eller brun farin. Udover, at farven vil blive forskellig, skal du være opmærksom på, at bearbejdet hvis sukker ofte indeholder sulfitter, som sænker fermenteringsprocessen. Din ginger beer kan derfor tage længere tid at lave med hvid sukker, men kan også være sværere at få til at danne nok kulsyre og derfor komme til at virke mere “flad” i det. Fermenteringsprocessen er afhængig af sukrosen fra sukkeret, og du kan derfor ikke erstatte det med honning, stevia, agavesirup eller lignende.
Ingefær
Jo mere ingefær, du tilsætter, jo stærkere bliver din ginger beer også. Pas på med ikke at komme for meget i første gang, du laver den – den bliver højst sandsynligt stærkere, end du regner med. I opskriften er der derfor opgivet et stort spænd i mængden af revet ingefær, da det kommer helt an på smag og behag. Skal ginger beer’en bruges til drink, må den gerne være lidt stærkere.
Citronsaft
Brug friskpresset citronsaft – gerne fra økologiske citroner. Fald ikke for fristelsen og nemheden i at bruge saft fra en flaske. flaskesaft indeholder nemlig sulfitter, som sløver fermenteringsprocessen.
Kulsyre
OVERVÅG KULSYREINDHOLDET i dine flasker, så der ikke bliver overtryk og de eksploderer. Luk gerne en lille smule gas ud af hver flaske hver dag, hvis der er et højt kulsyreindhold – det vil du meget hurtigt kunne fornemme, hvis der er, så du skal ikke være nervøs. Og glemmer du at lukke gas ud af flaskerne en dag, eksploderer de ikke af den grund. Det er mest vigtigt, mens de står på køkkenbordet og fermenterer videre. Når de først er kommet på køl, behøver du ikke åbne dem hver dag.
Opskrifter med ingefær
Er du i øvrigt vild med ingefær, så har jeg flere andre opskrifter, som måske kunne inspirere dig. Prøv blandt andet at kigge nærmere på disse populære opskrifter, som spænder over både drinks, sirup og immunboostende shots:
Cocktail med rosengeraniumsnaps, citron og ginger ale
Se alle opskrifter med ingefær
Ginger beer – opskrift på hjemmelavet ingefærøl
Equipment
- 1 stor glaskrukke
- 1 stykke ostelærred eller lign.
- 1 elastik
Ingredienser
- 100 g ginger bug / ingefær-starter
- 1 liter vand
- 100 g rørsukker
- 3-5 spsk revet ingefær
- 1 spsk friskpresset citronsaft
Sådan gør du
- Bland alle ingredienserne sammen i et stort sylteglas eller en glaskrukke.
- Dæk glasset til med et stykke ostelærred eller lignende holdt på plads med en elastik. Du kan også bruge et kaffefilter, hvis det passer ned over glasset. Ginger beer skal bruge ilt for at kunne fermentere, derfor er det vigtigt, at du ikke forsegler glasset med et låg.
- Stil glasset et mørkt og varmt sted og lad det stå og fermentere i 3-5 dage. Jo varmere det er, jo hurtigere vil processen være. Det vil derfor være hurtigere at lave ginger beer om sommeren end om vinteren.
- Når du kan se, at der begynder at danne sig bobler i toppen af glasset, er din ginger beer færdig (smag evt. på den med en spiseske for at tjekke sødme og indhold af brus – måske skal den have en dags tid mere). Hæld glassets indhold gennem en finmasket si og hæld derefter ingefærøllen på glasflasker, hvor du nemt kan lukke kulsyre ud, hvis der danner sig et højt tryk.
- Lad din ginger beer fermentere videre i flaskerne 2-3 dage og sæt dem derefter på køl. Det er vigtigt, at du holder øje med kulsyreniveauet i flaskerne, så der ikke dannes overtryk. Det afhjælper du ved at lukke lidt af gassen ud af flaskerne hver dag.
- Så snart din ginger beer er afkølet, er den klar til at blive drukket.