Hvad kan du bruge hyldeblomster til udover hyldeblomstsaft? Hyldeblomsteddike! Lav din egen eddike, som smager af midsommer og solskin og brug den i salater, dressinger, saucer og meget andet.
Hjemmelavede eddiker til det hele
Hyldeblomsteddike hører til en af mine yndlingseddiker, når vi snakker om hjemmelavede kryddereddiker. Hvert år plukker jeg masser af hyldeblomster, og så laver jeg konsekvent både en lys og en mørk eddike. Det tager nemlig kun 5 minutter at lave, og så har jeg de dejligste eddiker til sommerens marinader og dressinger eller fx til at lave ramsløgskapers af.
Der er stor forskel på, hvilken eddike man foretrækker at bruge. Nogle sværger til æbleeddike eller æblecidereddike, som har en naturlig sødme i sig og som ikke opleves så astringerende som en almindelig lagereddike. Nogle kan godt lide den lidt mere sure hvidvinseddike og andre foretrækker mørke bær-eddiker.
Jeg er vild med alle slags, og jeg elsker at lave dem selv og have et stort udvalg omkring mig, når jeg folder mig ud i køkkenet. Kryddereddiker med forskellige smage er noget af det, der er ret nemt at lave selv. For det første skal man som minimum lave en roseneddike hvert år, som bliver så smuk lyserød og er anvendelig til mange forskellige ting. Har du ikke roser i haven, kan du plukke hybenroser i vejkanten.
Derudover kan man lave eddiker af næsten alt, hvad man har i haven: Ribs, solbær og andre bær, dild, estragon og andre krydderurter, lavendler, roser og andre blomster eller af vilde ting: Hyben, slåen og hyldebær. Jeg synes, det er så utroligt spændende at lave sådan noget selv.
Se alle opskrifter på hjemmelavede kryddereddiker
Opskrift på hyldeblomsteddike
Benytter du en klar lagereddike får du en lys eddike, hvor du vil kunne smage hyldeblomsterne ret tydeligt, fordi de får lov til at dominere. Benytter du i stedet en æbleeddike eller en æblecidereddike, så får du en mørkere og lidt sødere eddike, hvor hyldeblomsterne vil blande sig med den søde æblesmag – også lækkert
Lav gerne en af hver! Den lyse er god til lette sommerretter og salater og den mørke er eminent i varme vinteretter.
Neden for finder du begge opskrifter på hyldeblomsteddike. Har du masser af hyldeblomster, så kan det være, at disse opskrifter med den smukke hvidgyldne blomster også kan inspirere dig:
Panna cotta med hyldeblomstgelé og fennikelsmag
Citron-marcipankage med hyldeblomstcreme
Jordbærmilkshake med hyldeblomst
Hyldeblomstmarineret kylling – helstegt kylling i ovn
Se hele samlingen af opskrifter med hyldeblomster
Hyldeblomsteddike
Equipment
- 1 Glasflaske med låg
- evt. 1 tragt til filtrering
Ingredienser
- 2-3 skærme hyldeblomster
- 2,5 dl eddike – klar lagereddike for en lys udgave eller æblecidereddike for en mørk udgave
Sådan gør du
- Ryst og rens de friskplukkede hyldeblomstskærme, så der ikke er dyr eller skidt i, og læg blomsterne ned i en glasflaske, som er god at hælde af.
- Hæld eddike over og fyld flasken op, så blomsterne er dækkede.
- Lad eddiken trække i minimum et par dage og gerne en uges tid, inden du begynder at bruge af den.
- Herefter kan du filtrere blomsterskærmene fra eller blot lade dem blive i for syns skyld. Du filtrerer eddiken ved først at hælde den gennem en sigte, og – hvis du vil have en helt ren eddike – ved at hælde den gennem et kaffefilter sat i en tragt ned i den flaske, du gerne vil opbevare eddiken i efterfølgende.