Jødekager er dejlige klassiske julesmåkager med kanelsukker og hakkede mandler på toppen. Smagen er mild og lækker, og mandlerne giver et skønt knas til de sprøde småkager.
Et helt repertoire af julesmåkager
Jødekager er kanelsmåkager, som er milde, søde og sprøde og bare dejlige at få til kaffen. Jødekager hører til blandt de julesmåkager vi ALTID bager – uden undtagelse. Det er en nem småkage at bage, og hjemme hos os laver vi den faktisk i to versioner: En uden mandler og en med mandler. Den første version er til børnene og den anden version er selvfølgelig til de voksne.
Opskriften er min mormors, og den er gået i arv til mig gennem min mor. Derfor er det også særligt nostalgisk at bage jødekager – for så sender jeg tanker til min mormor, som ikke er her længere. Hun bagte nemlig disse jødekager hvert eneste år, indtil jeg blev voksen, og hun ikke længere kunne holde til det.
Julesmåkagebageriet
Hvert år bager vi julesmåkager i stride strømme. Vi kan simpelthen ikke lade være. Der er en hel liste over småskager vi SKAL bage, og så er der de “nye”, vi finder på hvert år. En god blanding af det traditionelle og noget nyt på bordet.
Derfor er julesmåkagebagning en stor del af juleriet for mig – og jeg elsker det. Når hele familien går i bagekøkkenet, julemusikken er på og stearinlysene tændt, så er det for alvor jul for mig. Ikke mindst, når vi sidst på eftermiddagen sidder og hygger med et kæmpe fad småkager og kaffe på kanden eller måske hjemmelavet æblegløgg i i glasene.
Se alle opskrifter på varme drikke
Opskrift på jødekager
Opskriften på de klassiske julesmåkager er lige til at gå til. Dejen røres sammen og samles og sættes på køl, så den er fast og kold, når den skal rulles ud. Derefter stikkes kagerne ud med en lille rund udstikker, pensles med æggehvide og drysses med kanelsukker og hakkede mandler.
Jeg tager kun en del af dejen ud af køleskabet ad gangen, da det er svært at arbejde med udstikkere i en varm og dermed også blød dej. Småkagerne bliver simpelthen ikke lige så pæne.
Får du lyst til at bage flere lækre hjemmebagte julesmåkager, så tjek gerne mine mange andre opskrifter:
Sønderjyske fedtebrød med glasur
Se alle opskrifter på julesmåkager
Jødekager
Ingredienser
- 250 g hvedemel
- 185 g smør
- 100 g sukker
- 1 æggeblomme
- 1 spsk vand
Pynt
- 1 æggehvide til pensling
- kanelsukker af 3 spsk sukker og 1 tsk kanel (du kan også anvende perlesukker)
- ca. 30 g hakkede mandler
Sådan gør du
- Hak smørret i små stykker i melet. Enten på bordet eller i en røremaskine.
- Tilsæt sukker og æggeblomme og ælt dejen sammen med vandet.
- Sæt dejen på køl i ca. 30 minutter, så den er fast og kold, når du skal rulle den ud.
- Rul dejen ud, så den er ca. 3 mm tyk og stik småkagerne ud i den form, du ønsker.
- Pensl jødekagerne med sammenpisket æggehvide blandet med lidt vand og drys til sidst kanelsukker og lidt finthakkede mandler på.
- Bag kagerne i ovnen ved 175 grader varmluft i 6-9 minutter, til kagerne er smukt gyldne.
- Lad jødekagerne køle af på en bagerist og opbevar dem derefter i en tætsluttende dåse.