Menu

Julesmåkager – julens bedste småkager samlet

Pebernødder

Julesmåkager skal der til. Både fordi det er noget særligt ved julen og fordi julesmåkager smager så skønt med alle krydderierne og den brune brændte smag. Og så er der hyggen ved at bage småkagerne. Enten til hyggelig julemusik eller sammen med børnene i familien. Her har jeg samlet opskrifterne på alle de klassiske julesmåkager sammen med et par ekstra, lidt mere utraditionelle, men stadig meget julede småkager.


Pebernødder

Hjemmebagte pebernødderJulen starter med pebernødder hjemme hos os. Denne opskrift har jeg brugt, siden jeg var en lille pige, og selv om jeg gennem årene har afprøvet utallige opskrifter, så er det denne opskrift, som jeg stadig synes giver de allerbedste pebernødder.

Pebernødder skal smage af peber og være en lille smule stærke, altså forstået på den måde, at de bittesmå kager ikke bare skal smage som alle de andre søde julekager, men skal smage af deres navn: Pebernødder.

Find min gamle opskrift lige her.


Vaniljekranse

Hjemmebagte vaniljekranseVaniljekranse ligger i den modsatte ende af nemhedsskalaen sammelignet med pebernødder. De er sværere at bage – og også væsentligt dyrere, da de både indeholder kværnede mandler og en vaniljestang, som jo er dyre råvarer. Men det giver blot de lækre julekager endnu større værdi.

Vi bager som regel en enkelt omgang vaniljekranse, når vi nærmer os juleaften – og så nyder vi de lækre kranse i fuldt drag i juledagene. Opskriften er min mormors, og den er selvfølgelig gået i arv i familien.

Find opskriften på mormors vaniljekranse her.


Jødekager

JødekagerDette er såmænd også min mormors opskrift. Der findes mange variationer af denne i grunden meget simple småkage, men jeg synes alligevel, at denne opskrift er den bedste.

Jødekager er noget, mine børn (særligt mine piger) altid er med til at bage, for her får de lov til at stikke kagerne ud med udstiksforme, som vi efterhånden har et temmeligt stort lager af. Det er så hyggeligt.

Mit eneste krav er dog, at jeg lige får lov til at lave en enkelt runde, hvor kagerne er runde og drysset med mandler. Pigerne kan nemlig bedst lide dem uden mandler, og så påstår de hårdnakket, at kagerne smager bedst, hvis de har form som stjerner, hjerter, juletræer og rensdyr.

Find opskriften på mormors jødekager her.


Ingefærsmåkager

IngefærsmåkagerMåske er dette ikke en traditionel julesmåkage i alle hjem, men det er det hos os. Jeg har faktisk ikke prøvet en jul i Danmark, hvor jeg ikke har fået ingefærsmåkager. Da jeg var yngre, var det altid min mormor, der bagte dem og tog dem med til jul. Senere blev det mig, der stod for småkagerne – i rigelige mængder, for hele familien skulle jo have del i dem.

Småkagerne er sprøde og perfekt afstemte på krydderisiden og selv folk, der normalt ikke er så vilde med ingefær, er tossede med disse småkager. Jeg elsker udtrykket i deres overraskede ansigter, når de efter en en opfordring til at smage på småkagen, oplever, at den smager helt aldeles fremragende.

Find opskriften på mormors ingefærsmåkager her.


Brunkager

Brune kagerJa, der skal også brunkager til en god gammeldags jul – dem ville vi da for alt i verden ikke undvære. Brunkager er noget, jeg har eksperimentet en del med gennem årene. Jeg kan simpelthen ikke lade være med at lege med opskifterne og forsøge at finde frem til den bedst mulige brunkage.

Denne her opskrift er jeg virkelig vild med. Jeg kan bedst lide, når brunkagerne er tynde og meget sprøde. De skal smage brunt og brændt, men ikke “være for meget”. Og så er jeg også lidt kræsen med hensyn til, hvad der må være i brunkagerne. For mig er det nok med mandler.

Find opskriften på mine brunkager her.


Klejner

Klejner og jul hører sammenMin yndlingssmåkage af alle småkager. Jeg ELSKER klejner! Men jeg har også altid været vild med det fedtede af en eller anden grund. Jeg forstår ikke selv hvorfor, og det gør min familie vist heller ikke.

At koge klejner er lidt af et projekt. Det sviner og fedter, men åh, hvor er det dog arbejdet værd, når man sidder med den friskkogte klejne i hånden ved kaffebordet og tager en bid. Ja, i min verden er der ikke meget, der kan måle sig med en god klejne.

Nogle laver bløde klejner og opbevarer dem, så de vedbliver at være bløde, men for mig skal en klejne være sprød – medmindre vi taler om en norsk klejne.

Her finder du opskriften på sprøde klejner.


Sønderjydske fedtebrød

Disse sønderjyske fedtebrød har min mor altid bagt, og det er en elsket småkage i familien. Det er ikke en småkage, som vi som sådan laver og putter på dåse, men tværtimod laver til fx en weekend eller lillejuleaften.

Det er på grund af glasuren. Nogle gange laver jeg en to-tre stænger og opbevarer den i en tætsluttende dåse og smører så glasur på og skærer kagerne ud ved servering. Oftest gør jeg også det, at jeg laver en portion dej og lægger på køl i film, og så bager jeg blot lidt af gangen og har på denne måde kagedej til et par uger.

Og nøj, hvor smager sønderjyske fedtebrød godt, når de er helt nybagte og lune endnu.

Find opskriften på sønderjyske fedtebrød her.


Lakridssmåkager med citron

Småkager med lakridsDet kan godt ske, at det ikke er traditionelle julesmåkager, men det gør dem altså ikke ringere. Tværtimod kan de være en vanvittig god forfriskning på småkagesiden, hvis man på et tidspunkt, når man nærmer sig jul, er ved at køre træt i alle de klassiske småkager.

For at være helt ærlig, så elsker jeg de her småkager. Smagen passer lige til mit temperament med blandingen af citron og lakrids, og størrelsen passer lige til en hurtig hapser. Det er ikke en småkage, man behøver at bide over i to. Derudover er lakridssmåkagerne helt ufatteligt nemme at bage.

Få min opskrift på lakridssmåkager med citron lige her.


Cookies med hvid chokolade, tranebær og marcipan

Hjemmebagte cookies med hvid chokoladeJa, de er store. Men det gør ikke noget, for de er så helt enormt lækre, at man lapper disse cookies i sig. De afviger en hel del fra den traditionelle julesmåkage, men er alligevel helt vild julede med smagen af marcipan, hvid chokolade og tranebær.

Jeg er selv tosset med, når noget syrligt og sødt bliver sat sammen – lige som i lakridssmåkagerne med citron. Her er det bare med tranebær og den søde kage. Disse cookies er ret hurtige at bage og passer fantastisk til et kaffebord i december. Eller som lidt hygge med en kop te og en god bog. Eller bare til at guffe sammen med din bedste veninde.

Find opskriften på cookies med hvid chokolade, tranebær og marcipan her.


Svenske pepparnötter

Svenske pepparnötterDanske eller svenske pebernødder? Ja, det kommer an på, om du synes, der skal være peber i pebernødder – for det er der nemlig ikke i de svenske pepparnötter.

Men hvorfor ikke bare bage begge slags? De svenske pebernødder kan nemlig noget andet end de danske, og disse her er virkelig sprøde, krydrede og lette. Alle elsker dem – både børn og voksne.

Og så er pebernødder jo bare nemme at bage. Som mine børn siger: Ingen jul uden pebernødder!

Find opskriften på svenske pepparnötter her

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.

Ingen kommentarer

    Læg en kommentar