Denne dejlige tærte med kvæder og pærer er lækker og delikat med gylden tærtedej og fyld af en sød og blød kvæde-pæremarmelade. Kvædetærten får den smukkeste orange farve og skal serveres med iskold flødeskum – gerne med et dryp kvædesirup eller to ovenpå.
Orange jam pie
Kvædetærte med pærer er en klassisk “jam pie”, hvor fyldet består af frugt, der koges ind til en marmelade og fyldes på tærtedejen. Det smager vanvittigt godt – særligt med en iskold klat flødeskum. Hvis man vil gøre det ekstra lækkert, kan man hælde et lille skvæt kvædesirup over fløden, så den også får en dejlig kvædesmag. Så er det altså for alvor efterår.
Tærten er nemlig perfekt at servere på en efterårsdag, hvor den lyser hele kaffebordet op med sin flotte orange farve – en rigtig efterårsfarve. Kagen smager perfekt til te eller kaffe.
Kvæder og pærer sammen
Kvæder og pærer går ualmindeligt godt sammen og giver en god balance til smagen. Kvæderne har denne her meget aromatiske og liflige smag, mens pærerne er søde og meget saftige. De to frugter komplementerer nærmest hinanden på disse punkter.
Fyldet til tærten er nemt at lave. Her skræller og skærer man lige dele kvæder og pærer i små tern og koger ind med sukker og vanilje til en lækker og blank kvæde-pæremarmelade. Marmeladen hældes på den bagte tærtebund, hvorefter der pyntes med den resterende del af tærtedejen.
Pynten på kagen er selvfølgelig flot, men gør også, at fugten holdes bedre i kagen.
Se alle opskrifter på søde tærter
Opskrift på kvædetærte med pærer
Opskriften på tærten er i to dele. Først laves tærtedejen til bund og pynt, og mens den hviler i køleskabet, koges en kvæde-pæremarmelade som fyld.
Tærtedejen laves med mandelmel, som giver en god smag til tærtebunden. Det er vigtigt, at tærtedejen får lov at hvile på køl, inden du skal rulle den ud. Ellers bliver den nem “skør” og vil være svær at have med at gøre. Du kan med fordel lave tærtedejen dagen i forvejen eller tidligt på dagen, så den har tid til at “sætte sig”.
Får du lyst til at lave flere lækre ting og sager med kvæder, så tjek endelig også mine mange andre kvædeopskrifter. Her er et lille udpluk, men der er mange flere:
Kvædetærte med pærer
Equipment
- 1 tærteform, ca. 20-22 cm
Ingredienser
Tærtebund
- 200 g hvedemel
- 50 g mandelmel
- 50 g flormelis
- 150 g smør
Kvæde-pærefyld
- 400 g kvæder
- 400 g pærer, gerne en saftig sort
- ca. 1/2 dl vand
- 250 g sukker
- 1/2 stang vanilje
Servering
- 2 dl piskefløde
- evt. kvædesirup
Sådan gør du
Tærtebund
- Kom hvedemel, mandelmel, flormelis og smør i en røreskål og rør det sammen – enten på røremaskine eller med en elpisker med dejkroge. Pas på ikke at piske blandingen. Bland tingene hurtigt og grundigt sammen – man skal ikke røre for meget i en mørdej, så bliver den "skør".
- Form mørdejen til en flad kugle, film den og læg den på køl i mindst en time.
Kvæde-pærefyld
- Skræl kvæder og pærer og skær frugtkødet i små tern.
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Bland dem evt. med lidt af sukkeret.
- Kom frugten i en gryde med ca. en halv dl vand, sukker, vaniljekorn og den tomme vaniljestang og bring frugten i kog.
- Lad marmeladen stå og småsimre i ca. 30-40 minutter, indtil væden er kogt ind til en tyk sirup, og frugterne er kogt møre. Det skal ligne en lækker marmelade. Smag den evt. til med mere sukker. Pas på ikke at koge den for tør – det går hurtigt til sidst – og rør godt i gryden særligt til sidst, så marmeladen ikke sætter sig i bunden af gryden.
Samling af tærten
- Del tærtedejen således, at du har 2/3 til tærtebunden og ca. 1/3 af dejen til pynt.
- Rul dejen til tærtebunden ud og læg den i en smurt tærteform. Sæt den på køl.
- Rul dejen til pynten ud og skær 5 blade som på billederne.
- Tag tærtedejen ud af køleskabet, hæld kvæde-pæremarmeladen på og læg mørdejsbladene fint på toppen. Sæt en lille kugle mørdej i midten som samling.
- Bag tærten ved 175 grader varmluft i ca. 20-25 minutter, til tærtedejen er sprød og gylden og marmeladen karamelliserer let. Pas på ikke at bage marmeladen helt tør.
Servering
- Pisk fløden til luftig skum og sæt den på køl, så den holder sig helt kold.
- Server tærten lun med kold flødeskum og evt. lidt kvædesirup til at hælde over flødeskummet.