Her finder du en samling opskrifter med slåen, som kan bruges til inspiration, når slåensæsonen går i gang, og det er tid til at komme ud og plukke den smukke blå lille stenfrugt. Slåen er en bitter-bedsk frugt, som har en fantastisk dugget blå farve, og som du kan finde på store buske i hegn og krat i efteråret.
Smukke blå slåen
Slåen ligner små blommer, og frugterne modner i løbet af oktober. Smagen er meget snerpende, hvis du smager på slåen frisk fra busken, men den astringerende smag forsvinder, så snart frugterne har fået frost. Så bliver de sødere og kan bruges i køkkenet til snaps og gin, sirup, slik, syltning og meget mere. Plukker du dem, før frosten sætter ind, kan du komme frugterne i fryseren et par døgn, inden du bruger dem.
Slåen er ikke nem at komme til – det kan faktisk være lidt af en udfordring, da bærrene ofte sidder højt på grene, som er fulde af lange torne. Der er da heller ikke ret mange, der plukker slåen, hvilket er en skam, for der er virkelig lækre ting at lave af de smukke frugter.
Jeg håber, du finder inspiration i disse opskrifter med slåen nedenfor. Der kommer løbende flere opskrifter på – særligt, når slåen er i højsæson. God fornøjelse!
Slåenmarmelade
Man kan lave den dejligste marmelade af de blå slåenfrugter. For at marmeladen ikke bliver for besk, koges den med æbler, som passer utrolig godt sammen med slåen. Marmeladen får den smukkeste rubinrøde farve.
Se opskriften på slåenmarmelade
Slåensnaps
Det er sjovt at eksperimentere med kryddersnaps i efteråret, og slåensnaps er en af de snapse, du netop kan lave på dette tidspunkt. Snapsen får en flot farve og smagen er udsøgt.
Slåensirup
Slåensirup smager virkelig fortrinligt. Du kan bruge slåensirup oven på din morgenmad på fx skyr, græsk yoghurt, havregrød eller lignenede, på brunchpandekager eller almindelige pandekager eller på risalamande eller en god hjemmelavet vaniljeis. Du kan også bruge slåensirup i vildtretter.
Slåengin
En slåengin bliver man nødt til at lave til vinteren. Det er en lækker og delikat gin med en flot mørkerød farve, som smager skønt med masser af is og tonic. Ginen er nem at lave, og du skal ikke plukke så forfærdelig mange slåen, før du har til en god hjemmelavet gin.
Slåengin med rosmarin og limoncello
Slåengin er noget af det lækreste og mest smagfulde, man kan lave. Her er en drink, hvor den røde gin mikses med limoncello og krydres med rosmarin. Det smager virkelig skønt og er en rigtig efterårsdrink.
Se opskriften på slåengin med rosmarin og limoncello
Sloe Gin Fizz
Sloe Gin Fizz er måske nok den mest kendte og populære cocktail med slåengin. Og med god grund, for den smager virkelig skønt med sin distinkte smag af bær og citron. Og så er den både nem og hurtig at lave.
Se opskriften på Sloe Gin Fizz
Drink med slåengin og hyldeblomst
Denne drink, som laves med slåengin, citron, hyldeblomstsaft og danskvand smager simpelthen så skønt. Smagen er frisk og med en fantastisk blanding af citrus og bær. Det er en drink, som ikke tager mange minutter at lave.
Se opskriften på drinken med slåengin og hyldeblomst
Slåentoddy med æble
Varme drikke er noget af det bedste om efteråret og vinteren, og denne toddy med slåengin og æblemost smager virkelig skønt og er særlig oplagt at lave, hvis du både har presset æblesaft og lavet din egen slåengin.
Se opskriften på slåentoddy med æble
Følg med! Siden her bliver løbende opdateret med nye opskrifter med slåen – især når slåen er i sæson.