Rosensalt er det smukkeste salt, du kan sætte på bordet. Og så smager det virkelig skønt og aromatisk. Kryddersalt af rosenblade er vidunderligt at komme på et blødkogt æg eller et stykke grillet kød. Men det smager også godt at bruge generelt i madlavningen.
Roser, der gør gavn
Rosensalt tager ingen tid at lave og er til stor fornøjelse sommeren igennem. Jeg kunne slet ikke forestille mig ikke at lave rosensalt hvert år i begyndelsen af juni.
Nu er jeg jo ret vild med rosenblade og bruger roser i mit køkken alle de steder, jeg kan komme til det. Og jeg tror, det er fordi rosenblomster ofte tilfører maden en romantisk overdådighed og en drømmende længsel efter sommer, sol og velduft.
Samtidig hylder jeg tanken om, at alle roserne i min rosenhave på en eller anden måde gør gavn. De er der ikke bare. Og tro mig, man kommer ikke sovende til en smuk rosenhave. Det kræver vitterligt blod, sved og tårer, når roserne skal klippes ned og ordnes hvert forår. Det er et arbejde uden lige, og derfor er frugten af arbejdet så meget desto mere værdifuldt, når man kan sidde med sin hjemmelavede rosensalt og putte på det blødkogte æg en søndag morgen.
Hvilke roser skal du bruge?
De roser, du især kan bruge i madlavning, er de gamle historiske roser med masser af duft i. Du kan også bruge hybenroser, som du finder langs stranden eller hegnet, selv om de tager lang tid at samle ind. Det er nemmere at bruge roser, som har mange blomsterblade, fx rose de recht. Du kan også bruge forædlede hybenroser, som er en blanding mellem hybenroser og andre roser med mange blomsterblade.
Din rosensalt bliver flottest, hvis du bruger mørkepink roser blandet med lidt røde og lyserøde rosenblade. Derfor er det godt, hvis du kan samle fra flere roser i haven.
Opskrift på rosensalt
Neden for finder du den nemme opskrift på hjemmelavet kryddersalt med rosenblade. I opskriften bruges der revet citronskal, som passer utrolig godt sammen med rosensmagen. Har du ikke lyst til at have citronsmag i din kryddersalt, undlader du blot citronskallen.
Hvis du har mange roser i haven, kan det i øvrigt være, at disse opskrifter med roser også vil inspirere dig:
Rosensalt
Equipment
- 1 minihakker
Ingredienser
- 200 g havsalt eller flagesalt
- en stor håndfuld friske velduftende rosenblade
- revet citronskal af en økologisk eller usprøjtet citron
Sådan gør du
- Fyld salt, roser og revet citron i en lille blender eller foodprocessor. Jeg bruger sådan en lille minihakker, der følger med en stavblender, da den passer perfekt til formålet. Nogle gange blender jeg ad flere omgange, og så blander jeg bare saltet sammen i et stort fad til sidst.
- Blend saltet, indtil det tager farve og har et dejligt rosenrødt skær.
- Hæld saltet i et stort fad eller ud på noget bagepapir (uden skadelige stoffer) og lad saltet ligge til tørre. Det tager en god uges tid. Rør rundt i det hver dag.
- Først trækker saltet frugten ud af roserne og citronen, og så skal det efterfølgende tørre. Derfor må du heller ikke fylde rosensaltet på glas med det samme, da det så vil mugne.
- Når saltet er helt knastør, kan du fylde det på glas eller små saltkar.