Disse svenske fastelavnsboller med marcipan og chokoladeskum med appelsinsmag – også kaldet semlor – er både utroligt lækre og meget nemme at lave. Fastelavnsbollerne laves på en gærdej og fyldes derefter med flødeskum, hvori der er vendt marcipan og chokolade. Og det smager aldeles skønt.
Svenske fastelavnsboller
Semlor med marcipan, vandbakkelser, wienerbrød og de gode gammeldags. Ja, der er mange udgaver af fastelavnsboller, og de er gode hver især. Altså, helt ærligt – hvem elsker ikke fastelavnsboller?
Fastelavn er virkelig bagetid, og der findes da næsten heller ikke noget lækrere end fastelavnsboller i forskellige udgaver. Vi tager gerne hele rækken af fastelavnsboller og fordeler dem ud på hele februar (og nogle gange januar), så vi i stedet har en fastelavnsmåned. For det er da ikke nok med fastelavnsboller kun til fastelavn.
Disse svenske semlor er særdeles lækre og utroligt nemme at lave. Ja, jeg vil faktisk mene, at det er nogle af de allernemmeste fastelavnsboller, du kan give dig i kast med. Udover at de er hurtige, er der heller ikke meget, der kan gå galt, da de i virkeligheden blot består af gærdejsboller med kardemommesmag fyldt med den lækreste flødeskum med marcipan, chokolade og appelsin.
Opskrift på svenske semlor med marcipan og chokoladeskum
Neden for finder du den nemme opskrift på de svenske semlor. I flødeskummet er der vendt revet marcipan, hakket chokolade og en lille smule revet appelsin, men du kan i princippet vende hvad som helst i flødeskummet, du synes smager dejligt. Prøv fx også at se disse semlor med hindbærskum.
Har du brug for mere inspiration til fastelavnsboller, så sørg endelig for også at tjekke alle disse dejlige opskrifter på fastelavnsboller ud – jeg er sikker på, du bliver fristet:
Fastelavnsboller med saltkaramel
Fastelavnsboller med vaniljecreme og chokoladepynt
Fastelavnsboller af vandbakkelser med mokkacreme
Gammeldags fastelavnsboller med remonce og creme
Se hele samlingen af opskrifter på fastelavnsboller
Semlor med marcipan og chokoladeskum – svenske fastelavnsboller
Ingredienser
Semlor
- 50 g gær
- 4 dl sødmælk
- 100 g smør
- 75 g sukker
- 2 tsk stødt kardemomme
- 1/4 tsk fint salt
- 500-600 g hvedemel
Chokoladeskum med marcipan og appelsin
- 5 dl piskefløde
- 150 g revet marcipan
- 100 g hakket mørk chokolade
- revet skal af 1 usprøjtet appelsin
Pynt
- 1-2 spsk flormelis
Sådan gør du
Semlor
- Smuldr gæren i en skål og varm sødmælken op til 37 grader. Hæld mælken over gæren og rør godt.
- Smelt smørret og rør det i.
- Rør derefter sukker, salt og kardemomme i.
- Ælt melet ind i dejen lidt ad gangen – gerne på en røremaskine. Du skal ælte, indtil dejen er glat og smidig, det tager ca. 7-8 minutter.
- Lad dejen forhæve et lunt sted i ca. 45 minutter.
- Slå dejen sammen på et meldrysset bord og form ca. 12 boller af dejen. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve tildækket i ca. 30 minutter.
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft og bag bollerne i 15-20 minutter til de er let gyldne.
- Lad bollerne køle helt af.
Marcipan- og chokoladeskum
- Riv marcipanen groft på et rivejern. Riv appelsinskallen fint og hak chokoladen.
- Pisk fløden til let skum, og vend marcipan, appelsin og chokolade i.
Saml fastelavnsbollerne
- Skær et tykt låg af fastelavnsbollerne og udhul dem en smule, så der bliver plads til flødeskummet.
- Fyld bollerne med marcipan- og chokoladeskum, sæt låg på og drys med flormelis.