Disse nemme grovboller kan bages på ingen tid – og så smager de skønt. Bollerne er fyldt med grove meltyper og lækre hørfrø og kan bruges som erstatning for rugbrød eller som en god frokostbolle. De smager også godt som eftermiddagessnack eller morgenmad.
Lynhurtige grovboller
Disse sunde nemme boller er utroligt hurtige og meget lette at bage. Der går kun en time, fra du finder ingredienserne frem, til bollerne ligger og damper af på bageristen. Og så er de endda sunde og smager godt. Lyder det ikke tiltrækkende?
Bollerne er virkelig velegnede som frokostboller eller sandwichboller og er perfekte at have med på madpakken. De er også gode til en sund morgenmad eller som snackboller enten om formiddagen eller om eftermiddagen. De kan sagtens fryses.
De eneste kerner i bollerne er hørfrø, resten af bollerne består primært af fuldkornsmel og grovmel. Bollerne får en sprød skorpe ved bagningen og har et godt knas, når de er nybagte eller genopvarmede. Til gengæld er de bløde og svampede, når de er kolde.
Denne opskrift på lynhurtige grovboller er en af vores bedste opskrifter – særligt når det skal gå hurtigt. Og det skal det jo ind ind imellem. De kan også sagtens laves som koldhævede boller. I så fald skal gærmængden reduceres betydeligt – til 10-15 gram – og så skal dejen stå køligt natten over.
Læs mere om her, hvorfor du skal spise fuldkorn
Opskrift på sunde nemme boller
Lige her under finder du den nemme opskrift på de sunde boller med hørfrø og groft mel. Har du ikke alle meltyper i køkkenskabet, kan du sagtens skifte en enkelt af dem ud.
Er du i øvrigt glad for at bage sundt, groft og lækkert brød, så vil jeg anbefale dig også at kigge videre på disse opskrifter på brød. Måske finder du god inspiration:
Sunde nemme boller
Ingredienser
- 6 dl vand
- 50 g gær
- 1 æg
- 1 spsk solsikke- eller rapsolie
- 1 spsk salt
- 1 dl havregryn
- 1 dl hørfrø
- 3 dl fuldkornshvedemel
- 3 dl groft rugmel
- 3 dl sigtemel
- 3 dl hvedemel
Sådan gør du
- Rør gæren ud i vandet, tilsæt æg, olie og salt.
- Rør derefter kerner, gryn og mel i.
- Ælt dejen i 5 minutter på røremaskinen. Dejen skal være klistret, men ikke flydende og heller ikke alt for fast og sej. Du skal få klistrede fingre, hvis du stikker dem ned i dejen.
- Sæt derefter bollerne af på to bageplader med to skeer. Dyp evt. skeerne i koldt vand ind i mellem, så dejen ikke hænger i.
- Lad bollerne hæve i 1/2 time.
- Bag dem i ca. 15 minutter ved 200 grader varmluft. Lad bollerne køle let af på en bagerist inden servering.