Det er nemt og hurtigt at lave en brombærkompot, som kan bruges til kager og desserter, is, morgenmad eller ost. Kompotten laves af friskplukkede brombær og har en dejligt intens smag af de sorte bær og en smuk vinrød farve.
Sorte bær
Brombærkompot laver vi hele tiden i sensommeren og starten af efteråret – lige så snart brombærsæsonen går i gang. Det er den dejligste, mest smagfulde kompot af de sorte bær, og så er den simpelthen så nem at lave.
Vi plukker friske vilde brombær, som vokser overalt i hegn og krat. Hos os er vi så “heldige”, at de vokser hele vejen rundt om vores hus. Og der skal ikke mange vilde brombær til, før man kan lave en god kompot af dem.
Brombærkompot spiser vi først og fremmest sammen med verdens bedste æblekage, som vi laver igen og igen september-oktober. For det er vitterligt bare den lækreste efterårskage, som samtidig er utrolig nem at lave. Selv vores gæster efterspørger den, når de kommer på besøg.
Derudover hører kompotten til sammen en god panna cotta med brombær, oven på is, eller på morgenyoghurten. Den smager henrivende sammen med ost eller til en middagsret. Og så har jeg slet ikke nævnt pandekager. Jeg kunne blive ved.
Opskrift på brombærkompot
Den nemme opskrift på kompot lavet af vilde brombær finder du lige herunder. Jeg skriver vilde brombær, for disse har altså den mest lækre intense krydrede smag. Du kan selvfølgelig også bruge tornefri havebrombær, men smagen vil sansynligvis være lidt mildere. I så tilfælde kan du tilsætte ekstra smag i form af krydderier, fx vanilje, kanel eller appelsinskal.
Har du plukket masser af brombær – eller elsker du bare de sorte bær – så kan det være, du også vil finde inspiration i nogle af mine mange andre opskrifter med brombær:
Brombærmarmelade med mandler og appelsin
Brombærclafoutis med hvid chokolade
Se alle opskrifter med brombær
Brombærkompot
Ingredienser
- 200 g friske brombær (eller frosne, hvis du ikke har adgang til friske)
- 100 g sukker
Sådan gør du
- Kom de friskplukkede brombær i en sigte eller et dørslag og skyl dem ganske forsigtigt under den kolde hane med en blød stråle.
- Hæld derefter brombærrene i en gryde og hæld sukkeret over. Lad gerne brombærrene stå og trække sammen med sikkert i en times tid, så sukkeret smelter.
- Varm langsomt brombær og sukker op, indtil det koger. Kog ved svag varme i ca. 20 minutter, til saften tykner en lille smule. Tag gryden af og hæld kompotten i et rengjort og skoldet sylteglas eller i en serveringsskål.